Care este diferența dintre HDD-urile SAS de 10k/15k și SSD-urile SATA? (Administrarea sistemului, Performanță, Hard Disk, Stocare, Sas, Sata)

cnst a intrebat.

Care este regula de bază în ceea ce privește caracteristicile de performanță și diferențele dintre hard disk-urile (HDD) SAS (Serial Attached Storage) de 10k / 15k rotații pe minut (RPM), față de unitățile de stocare solid state drive (SSD) Serial ATA (SATA) 6Gbps de aceeași generație?

1 răspunsuri
cnst

Discuție

La HDD: diferențe de performanță între 7,2k SATA și 15k SAS, am stabilit că HDD-urile de 7,2k RPM ar avea mult sub 100 IOPS, în timp ce chiar și 15k SAS ar aduce doar aproximativ 200 IOPS. (Acești parametri IOPS sunt limitați de viteza de rotație, care rămâne constantă de-a lungul generațiilor și nu se îmbunătățește cu fiecare generație (spre deosebire de debitul secvențial, care se îmbunătățește cu fiecare generație).) Făcând un calcul simplu în jurul citirilor/scrierilor aleatorii de 4K, acest lucru se traduce printr-un parametru de performanță de cel mult 800KiB/s – mult sub 1MiB/s.

Comparați acest lucru cu specificațiile pentru diverse SSD-uri care se află pe piață de câțiva ani; în general, cele SATA 6Gbps (600MiB/s) par să fi atins limita interfeței, deoarece toate par să aibă specificații de aproximativ 85k IOPS atât pentru citire, cât și pentru scriere. La o citire/scriere aleatorie de 4K, acest lucru se traduce prin 340MiB/s, ceea ce pare a fi mai rapid chiar și decât vitezele secvențiale ale HDD-urilor de ultimă generație.

Rezumat

Bineînțeles, vitezele secvențiale ale HDD-urilor SAS de 15k (la aproximativ 250MiB/s pe stratul fizic exterior (începutul discului logic) și 100MiB/s pe stratul interior (la sfârșitul discului logic)) sunt încă relativ competitive cu SSD-urile SATA (care, de obicei, realizează un debit secvențial de aproximativ 500MiB/s), deoarece SSD-urile ating limitele interfeței (SATA de 6Gbps este limitat la 600MiB/s din cauza codificării 10/8); diferența este doar un factor de aproximativ 2 până la 4 ori, în timp ce HDD-urile SAS ar oferi o fiabilitate mai mare.

Cu toate acestea, IO aleatoriu este de necomparat – SSD-urile sunt mai rapide de un factor de aproximativ 400x (de 4 sute de ori). Având în vedere acest lucru, nu este foarte clar de ce mai există o piață pentru HDD-uri SATA de 10k/15k – mai ales având în vedere că capacitățile acestor HDD-uri SAS de 10k/15k sunt relativ similare și adesea chiar mai mici decât capacitățile SSD-urilor.

Comentarii

  • Există încă o piață pentru spindle, deoarece costul pe GB este încă mai mic. Deși, numai pentru sarcini de lucru în care IOPS pe unitate este mai mic de 150. Sau pentru a păstra un tip de suport complet diferit pentru copii de rezervă. 15k va deveni o fiară rară, sarcinile de lucru legate de IOPS vor fi toate SSD. –  > Por John Mahowald.
  • @JohnMahowald, ei bine, am primit această întrebare după ce am văzut că 8 din 10 servere folosite pentru OpenBSD AMS openbsd.amsterdam/servere.html serviciu de găzduire folosesc SAS de 10k, ceea ce nu prea are sens, deoarece capacitatea unităților este infimă după standardele HDD de 7,2k, iar IOPS este la fel de infimă după standardele SSD, în timp ce prețul este probabil destul de mare după ambele standarde, așa că, doar o notă pentru oricine mai este curios. De asemenea, în ceea ce privește prețul, un SSD nou de 1TB de la o marcă importantă poate fi cumpărat cu aproximativ 100 USD în prezent; cât costă un SAS de 1TB de 10k în prezent? –  > Por cnst.
  • Nu știu dacă a existat vreodată o piață pentru 15k. SATA de SATA. Nu sunt sigur unde vreți să ajungeți aici. Unii furnizori încă mai au axele SAS, probabil pentru că erau ieftine și satisfăceau nevoia. –  > Por John Mahowald.