Cum limitează canalele maxime de memorie cantitatea de memorie RAM? (Administrarea sistemului, Memorie)

Michael Cropper a intrebat.

Atunci când un procesor are, să zicem, 2 canale de memorie maxime și instalați 4 carduri fizice de memorie RAM. Ce face acest lucru de fapt? Sunt folosite două dintre ele la un moment dat? În caz afirmativ, sunt cele 2 secunde redundante? Este mai bine să alegeți 2 x GB RAM mai mare sau 4 x GB RAM mai mică. Care dintre ele ar avea performanțe mai bune?

1 răspunsuri
Zac67

Controlerul de RAM are o capacitate specifică pentru pilotarea liniilor sale de interfață. Fiecare DIMM – sau mai degrabă fiecare cip de pe DIMM – pune o anumită sarcină pe magistrala de memorie, deci există un număr maxim de DIMM-uri/cipuri pe care le poți atașa. Tipuri speciale de DIMM-uri reduc sarcina: DIMMM-urile înregistrate (RDIMM) sau cu sarcină redusă (LRDIMM) tamponează semnalele dintre controler și cipuri și permit autobuzului să acționeze mai multe cipuri în total (atunci când acest lucru este acceptat de sistem).

Această limită se aplică fiecărui canal de memorie, astfel încât atunci când un controler cu două canale poate conduce două DIMM-uri, acesta poate conduce în total patru DIMM-uri.

Cantitatea totală de memorie RAM este pur și simplu numărul maxim de DIMM-uri înmulțit cu dimensiunea celui mai mare DIMM pe care îl suportă sistemul.

În practică, acest lucru este un pic mai complicat – DIMM-urile pot transporta unul, două sau chiar patru seturi de cipuri (ranguri), iar creșterea numărului de ranguri pe magistrală scade de obicei viteza de memorie. De asemenea, este posibil ca nu toate numerele posibile de ranguri să fie permise într-un sistem.

Canalele de memorie sunt în mare parte independente, astfel încât le puteți utiliza pe toate simultan pentru a pompa date către CPU, crescând astfel debitul total. Adesea, cea mai rapidă configurație este un DIMM pe canal.

Comentarii

  • Deci, pentru a simplifica puțin răspunsul… În esență, mai mare este mai bine. adică o memorie RAM de 2 ori mai mare este mai bună decât o memorie RAM de 4 ori mai mică la același nivel de GB? Am înțeles corect acest lucru? –  > Por Michael Cropper.
  • În esență, da. Comportamentul exact depinde totuși de sistemul în cauză – verificați manualul. –  > Por Zac67.

Tags: