Cum pot diferenția „RAID fals” de RAID real? (Administrarea sistemului, Linux, Raid, Fakeraid)

cdleary a intrebat.

pagina wiki Ubuntu despre FakeRaid spune următoarele:

[Un] număr de produse hardware … pretind a fi controllere RAID IDE sau SATA… Practic, niciunul dintre acestea nu este un adevărat controler RAID hardware. În schimb, acestea sunt pur și simplu controlere de discuri multicanal combinate cu opțiuni speciale de configurare BIOS…

Există o modalitate obișnuită de a identifica (din specificațiile unui produs) dacă o placă de bază are un RAID „real” sau produsele RAID „reale” nu sunt, în general, disponibile pentru consumatori?

5 răspunsuri
ConcernedOfTunbridgeWells

Piața controllerelor RAID este destul de mult consolidată în aceste zile. Se pot aplica trei euristici cu perie largi:

 1. Preț
  Aruncați o privire la prețurile pentru plăcile RAID autentice de la Areca, 3Ware, Adaptec și LSI. Tot ceea ce este mult, mult mai ieftin decât aceste controlere este un „RAID fals”. Nu uitați, dacă este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că nu este.

 2. Producător
  În zilele noastre, există un număr destul de limitat de producători care fabrică controllere RAID hardware adevărate. Există șanse ca ceea ce nu este fabricat de unul dintre principalii producători de astfel de kituri să fie un „RAID fals”. Principalele unități care fabrică controlere RAID sunt: Adaptec, , LSI, , Areca, , Intel și Highpoint (posibil încă una sau două pe care nu mi le amintesc din capul locului).

 3. Specificații
  Principalele întreprinderi care produc plăci/controlere RAID vor documenta, de asemenea, specificațiile în detaliu pe site-urile lor web. Dacă nu puteți găsi o specificație detaliată pentru o cartelă, luați ceva pentru care puteți obține o astfel de specificație. Rețineți că nu toate plăcile produse de aceste întreprinderi sunt neapărat controlere RAID, dar specificațiile de pe site-ul web ar trebui să clarifice acest lucru.

 4. Baterii
  Mulțumiri lui sh-beta pentru că a semnalat acest lucru: Aproape orice controler RAID hardware care merită cumpărat va avea și opțiunea unei memorii cache susținute de o baterie. Controllerele „fals RAID” nu au memorie RAM cache, folosind memoria RAM principală a mașinii ca memorie cache.

Rețineți că IBM, Dell, HP și alți producători de servere vând, de asemenea, controlere RAID. În multe cazuri, acestea sunt componente rebranduite de Adaptec sau LSI.

Dacă doriți să cumpărați un controler RAID la preț redus, identificați câteva modele specifice cu specificații corespunzătoare din generațiile actuale și imediat anterioare ale diferiților producători. Apoi căutați modelul respectiv pe ebay și procurați-l la mâna a doua.

Comentarii

  16

 • Un addendum: dacă aveți opțiunea de a adăuga pe card memorie onboard susținută de baterii, este un RAID adevărat. Iar dacă nu adăugați memoria cu baterie, este momentul să vă întrebați de ce doriți un RAID hardware în loc de unul software. –  > Por sh-beta.
 • Din experiența personală, cardurile Areca ar putea fi RAID real… Dar orice cartelă care se poate bloca și care necesită o pornire a serverului pentru a reporni (nu o repornire soft) este foarte enervantă. De asemenea, erau foarte sensibile la temperatură. O creștere de 5-10 grade a temperaturii camerei de calculatoare (cum ar fi atunci când se transferă la alimentarea cu apă de la oraș pe A/C) le va prăbuși… necesitând o repornire dură. –  > Por Alexandre Carmel-Veilleux.
 • Nu am folosit niciodată plăci Areca, ci mai ales Adaptec, LSI și câteva plăci RAID F/C bazate pe gazdă de la Mylex și ICP-Vortex.  > Por ConcernedOfTunbridgeWells.
womble

Căutați mențiunile „Host RAID” sau „RAID software”. Nu toate RAID-urile false sunt etichetate cu una dintre aceste mențiuni, dar va detecta probabil 90% dintre ele. Totuși, există foarte puține plăci de bază cu controllere RAID (decente) încorporate. Cea mai bună soluție este să cumpărați o placă RAID decentă sau să folosiți RAID software. Nu este mult mai lent (cu excepția plăcilor RAID cu baterie, care sunt o cu totul altă lume) și este de un milion de ori mai ușor de gestionat și mai flexibil.

Oskar Duveborn

Multe controllere RAID „false” funcționează fără un software special, deoarece BIOS-ul lor maschează acest lucru, în practică prefăcându-se în CPU-ul unui controler RAID dedicat, așa că software-ul singur probabil că nu vă va oferi suficiente indicii.

De asemenea, și acest lucru este puțin interesant – controllerele RAID „false” (bazate pe gazdă) pot fi cu ușurință mult mai rapide decât multe controllere RAID „adevărate”, datorită vitezelor CPU-urilor de astăzi. Desigur, prețul pentru acest lucru este că pierdeți timp prețios de procesor pe care l-ați fi putut folosi pentru altceva – iar acest lucru este în mare parte ceea ce un controler RAID „adevărat” va rezolva pentru dumneavoastră – dar fiți pregătit să plătiți mult dacă doriți o performanță cât de cât decentă.

Totuși, mai sunt și alte lucruri pe care trebuie să le căutați în afară de performanță, cum ar fi stabilitatea, un hot swap funcțional, o viteză de reconstrucție care să nu încetinească totul, migrarea on-line a nivelului RAID și un write-cache cu baterie.

Pe plăcile de bază orientate către consumatori/entuziaști, RAID-urile încorporate sunt obișnuite ca ambele tipuri, dar… Lucrurile normale bazate pe gazdă, cum ar fi Intel ICH10 și așa mai departe, sunt al naibii de rapide, în funcție de viteza gazdei, desigur – dar nu este ca și cum ar face ceva ce nu ai putea face doar cu sistemul de operare (cu excepția pornirii de pe ceva mai avansat decât o oglindă).

Controlorii RAID „adevărați” ieftini de pe aceste plăci de bază sunt adesea niște rahaturi cu adevărat triste, menite să asigure un mirroring simplu și fără probleme. Acestea au în general performanțe proaste și nu dispun de niciuna dintre caracteristicile normale, cum ar fi o memorie cache sau o baterie decentă. Stați departe de ele și nu le folosiți niciodată pentru mijloace de performanță. Sunt adesea etichetate ciudat ca „SuperDrive” sau „EasyRaid” sau altele și folosesc cipuri lente și simple pentru procesarea RAID.

După cum indică deja alte răspunsuri, un controler RAID fals în contextul vizat costă puțin – dar ar trebui să fie ușor de identificat doar pe baza acestui aspect. Dar aproape toate controllerele fac cel puțin o parte din procesarea bazată pe gazdă – este doar o chestiune de cât de mult (sau puțin) și de cât de rapid este/sunt procesoarele lor dedicate.

Chopper3

În general, dacă sistemul RAID are NEVOIE de software pentru a funcționa, atunci nu este un controler RAID adecvat, cel puțin în opinia mea. Cele bune fac tot ceea ce au nevoie în BIOS/pre-boot.

Comentarii

 • Ummm, toate controllerele de disc au nevoie de software – drivere de dispozitiv – pentru a funcționa. Acestea pot sau nu să vină cu sistemul de operare, dar există. –  > Por derobert.
 • nu este cazul, îmi pare rău, controllerele „SmartArray” ale HP, foarte bine cotate, nu au nevoie de drivere în aproape niciun sistem de operare, deoarece se prezintă ca un controler de disc obișnuit și toate configurările pot fi efectuate prin intermediul unui meniu BIOS. –  > Por Chopper3.
 • Lăsați-o baltă! Chiar și un controler de disc obișnuit are nevoie de un driver. Driverul poate fi integrat în sistemul de operare, dar chiar și un controler IDE standard are nevoie de un driver. –  > Por Richard Gadsden.
 • Nu înțelegi, cheia este că majoritatea controllerelor RAID hardware decente vor prezenta o matrice gestionată hardware ca pe un singur disc, folosind o prezentare BIOS „controler ATA standard” fără caracteristici, adică una care emulează un singur disc pe cel mai simplu controler de disc imaginabil. Aceste sisteme semi-RAID vor prezenta adesea toate discurile unei matrice în BIOS dacă nu există driverele, adică driverul face o parte din muncă. –  > Por Chopper3.
 • Pur și simplu nu este cazul, încercați oricare dintre controllerele SmartArray de la Compaq/HP, de exemplu, configurați matricea RAID prin BIOS, apoi sistemul de operare le vede ca pe un singur disc de pe un controler de disc ATA obișnuit – nu este nevoie de drivere. Bineînțeles, majoritatea oamenilor încarcă driverele, deoarece acestea oferă o performanță mai bună, alerte de eroare, reconfigurare în direct a matricei etc., dar, în mod esențial, nu aveți NEVOIE de drivere. –  > Por Chopper3.
Matti Viljanen

Se pare că HP folosește atât „RAID fals” (ICH9R), cât și „pukka RAID” (carduri add-in) în serverele lor. Am fost în contact cu ambele tipuri; permiteți-mi să vă spun: Plătiți un dolar în plus pentru placa „real RAID”. Dacă alegeți cu înțelepciune, veți avea o placă bună care va dura mai mult decât o singură placă de bază.

Pe de altă parte, cred că există un al treilea „tip” de RAID: RAID software (ca în Linux). De ceva timp sunt un utilizator fericit al câtorva cutii Linux RAID software și sunt foarte mulțumit de ele. Mai ales de faptul că se poate rearanja raidul folosind un CD live și un computer cu suficiente porturi SATA! Am fost acolo, am făcut asta!