De ce SQL Server utilizează memoria AWE și de ce nu este vizibil în RAMMap? (Administrarea sistemului, Memorie, Server Sql, Windows)

MarnixKlooster ReinstaurareaMonica a intrebat.

Avem un server Windows Server 2008 R2 (64 de biți) de 8GB în care, conform Sysinternals RAMMap, , 2GB de memorie sunt alocați folosind AWE. Din câte am înțeles, asta înseamnă că aceste pagini rămân în memoria fizică și nu sunt niciodată împinse afară. Acest lucru face ca alte aplicații să fie împinse în afara memoriei fizice.

În RAMMap, în fila Physical Pages, coloana Process este goală pentru toate paginile AWE.

Rulăm SQL Server pe acea cutie, dar (prin SQL Server Management Studio, la Proprietăți server -> Memorie, la Opțiuni de memorie server) spune că este configurat să nu folosească AWE.

Cu toate acestea, la oprirea SQL Server, paginile AWE dispar brusc. Deci chiar este vinovat.

Așadar, am trei întrebări:

  • De ce RAMMap nu știe/arătă că un proces SQL Server este responsabil pentru acea memorie AWE?
  • De ce SQL Server Management Studio spune că memoria AWE nu este utilizată?
  • Cum facem să configurăm SQL Server pentru ca într-adevăr să nu folosească memoria AWE?

1 răspunsuri
Mark Sowul

Contul SQL Server are opțiunea „blocare pagini în memorie”?

Pe scurt, 1) alocarea în acest mod este puțin mai rapidă și 2) este necesară pentru ca SQL să împiedice ca memoria sa să fie paginată.

Există un motiv anume pentru care nu doriți ca SQL să folosească AWE?

Referință: http://www.sqlskills.com/blogs/paul/a-sql-server-dba-myth-a-day-530-awe-must-be-enabled-on-64-bit-servers/

  • Pe sisteme pe 64 de biți (2005+):
  • AWE nu este necesar (și, de fapt, activarea lui nu are niciun efect).
  • Activarea privilegiului „Locked Pages in Memory” (Pagini blocate în memorie) previne ca memoria buffer pool (și tot ceea ce utilizează alocări de memorie de o singură pagină pe rând) să fie paginate.
  • Atunci când este activat privilegiul „Locked Pages in Memory”, SQL Server utilizează API-ul Windows AWE pentru a face alocări de memorie, deoarece este puțin mai rapid.
  • „Locked Pages in Memory” este suportat de edițiile Standard și Enterprise (consultați această postare pe blog pentru a afla cum se activează în ediția Standard)

Vedeți și: Distracție cu Locked Pages, AWE, Task Manager și Working Set… – acest lucru explică de ce setarea „use AWE” este falsă nu împiedică de fapt utilizarea AWE (este relevantă doar pe 32 de biți)