Linux: Cum să aflați dacă harddisk-ul cauzează un blocaj? (Administrarea sistemului, Linux, Monitorizare, Monitorizarea Performanțelor, Performanță, Hard Disk)

GetFree a intrebat.

Nu întreb cum să aflu unde este un gât de gâtul de sticlă. Vreau doar să știu cum să verific dacă harddrive-ul este folosit la limită (și, prin urmare, cauzează un bottleneck).

Ceva de genul top unde pot vedea un procent de utilizare a CPU și a RAM.
Există ceva de genul acesta cu care pot monitoriza activitatea harddrive-ului?

Preferabil instrumente native linux.

9 răspunsuri
Warner

Aruncați o privire la:

Comentarii

  • cunoașteți vreun program pe care să îl pot rula și să înregistreze capacitatea de reacție a sistemului și nivelurile de performanță ale ram, gpu, cpu, hard disk, rețea, astfel încât să pot vedea mai târziu unde este gâtul. Dacă văd că la ora 14:30 calculatorul meu a fost lent și văd că ram-ul a fost la maxim de utilizare în timp ce viteza cpu, gpu și hard disk a fost mai mică decât utilizarea lor maximă. –  > Por Muhammad Umer.
  • Personal, îmi place să colectez măsurători și să folosesc instrumente de grafice istorice. Cacti este un exemplu, dar există o mulțime de altele între graphite, statsd și așa mai departe. sar este un utilitar care ar putea să te ajute cu ceea ce ai nevoie, @MuhammadUmer -.  > Por Warner.
pjz

Doriți utilitățile sysstat: iostat și sar sunt cele pe care le vei găsi cele mai utile, cred.

iostat vă va oferi statisticile curente. sar va prelua și stoca și vă va arăta statisticile istorice.

De asemenea, poate fi util și iotop, , care este ca iostat, dar leagă lucrurile de PID-uri. Este mai nou, însă, și nu știu atât de multe despre el.

Martijn Heemels

Ați menționat deja top. Este suficient de util pentru a vă oferi o cifră simplă în timp real.

Verificați contorul %wa de pe linia CPU din partea de sus a ecranului. Acesta vă indică procentul de timp pe care îl petrece în prezent CPU-ul așteptând la I/O. Acesta ar trebui să fie aproape de zero.

Jeff Hengesbach

Sunt un mare fan al iostat pentru a urmări activitatea discului pe consolă. Veți putea vedea IOP-urile care sunt deservite de unitatea de disc, debitul, procentul de utilizare, timpul de așteptare a cererilor și multe altele. Dacă vedeți un nivel ridicat de așteptare, de serviciu și de utilizare, asta vă va da de gol.

John Matzka

Un alt instrument care vă va permite să vedeți activitatea discului (printre altele) pe Linux (sau AIX) este nmon. Acesta va afișa fie un tabel, fie un grafic de bare și prezintă atât date per partiție, cât și date per dispozitiv.

Comentarii

  • +1 Nu cunoșteam nmon. Frumos! –  > Por Marco Ramos.
BillThor

sar este răspunsul. Acesta adună date statistice privind lungimea cozii, timpul de răspuns la cereri etc. Îl puteți rula interactiv sau, chiar mai bine, îl puteți rula în fundal și să analizați datele mai târziu.

Rajat

http://studyhat.blogspot.com/2009/12/identifying-linux-bottlenecks.html

încercați să vă ajutați cu e-mailul de mai sus

mtinberg

iostat (sau nmon, care afișează aceleași statistici într-un format diferit) este bun pentru a obține un diagnostic la nivel de sistem, există și alte instrumente care au o granulație mai fină, dacă aveți nevoie. Recent am făcut cunoștință cu blktrace/blkparse, care a venit împreună cu sistemul de operare și care va înregistra și strace ca nivel de detaliu despre fiecare cerere IO din fiecare parte a sistemului. Puteți înregistra numărul și dimensiunea solicitărilor IO per proces, inclusiv procesele din kernel, cum ar fi swap și jurnalizarea sistemului de fișiere, precum și latența.

user41794

personal, consider că sar și iostat sunt prea verbosi pentru a fi de folos pentru mine. iau mai multe linii de ieșire și sunt foarte greu de vizualizat (părerea mea). încercați collectl! aceleași date și mai multe, dar mult mai ușor de citit ieșirea.