Server cu 3 discuri, care este cea mai bună configurație HD? (Administrarea sistemului, Hardware, Hard Disk, Hardware Raid)

aleroot a intrebat.

Am un server HP cu un Opteron quad core și 3 discuri de 250Gb S-ATA, mă gândesc care este cea mai bună configurație a discului pentru performanță și fiabilitate.

Există în principal 2 scenarii: -RAID 5 cu aceste 3 HD-uri (pe matrice 100GB partiție pentru sistemul de operare, celălalt spațiu pentru partiția de date) -RAID 1 + 1 disc pentru sistemul de operare (un singur disc pentru instalarea sistemului de operare, matrice RAID 1 pentru o partiție de date).

Care este cea mai bună configurație ?

În serverul care rulează MySQL și serverul Small Document File, sistemul de operare care urmează să fie instalat este Windows Server 2008 …

5 răspunsuri
Chopper3

Cea mai bună opțiune este să cumpărați un al 4-lea disc și să le R10.

Stefan Lasiewski

RAID5 poate fi un pic periculos dacă nu aveți un hot spare. Dacă o unitate cedează, va trebui să o înlocuiești rapid, pentru a nu risca o defecțiune de două discuri. De asemenea, în timpul defecțiunii, o matrice RAID5 va fi sensibil mai lentă.

Mie îmi place să fac RAID1 + 1 hot spare, care de obicei se descurcă bine pentru serverele medii și joase (servere web, servere de aplicații, servere mici de baze de date MySQL).

Comentarii

  • Atunci o matrice RAID 5 cu o partiție pentru sistemul de operare și alta pentru date este o soluție proastă? –  > Por aleroot.
  • Pentru un server de producție sau de lucru, eu nu aș crea o matrice RAID 5 cu doar 3 discuri. Ar trebui să vedeți dacă puteți obține încă un disc pentru un RAID5 +1 spare. –  > Por Stefan Lasiewski.
David Spillett

Dacă controlerul RAID hardware suportă ceva de genul a ceea ce IBM numește RAID1E (Linux poate face ceva similar cu driverul său software RAID10 în modul cu 3 dispozitive, Windows, din câte știu eu, nu poate, suportul pentru soluțiile RAID hardware variază), atunci aceasta poate fi cea mai eficientă soluție.

Un astfel de aranjament tinde să citească ca RAID0 (trebuie ca și RAID5), dar are metrici de performanță la scriere mai apropiate de cele ale RAID1 (spre deosebire de RAID5, care poate fi mult mai lent pentru anumite tipare de I/O), vă oferă aceeași redundanță ca și RAID5 (orice dispozitiv poate fi în stare de defecțiune în orice moment și matricea își va reveni odată ce dispozitivul defect este înlocuit) și aceeași dimensiune de stocare utilizabilă (de două ori mai mare decât cea a celei mai mici unități).

Dacă sunteți deosebit de îngrijorat de redundanță și de potențialul timp de nefuncționare, atunci un RAID1 cu trei unități poate fi mai bun. Acest lucru costă spațiu (având doar o singură unitate), dar îmbunătățește rezistența, deoarece oricare două unități pot fi în stare de defecțiune, iar matricea poate fi în continuare complet operațională. Un controler RAID bun vă va oferi un bonus de viteză de citire și pentru multe modele de încărcare. În cazul în care ambele sunt acceptate, aș recomanda un RAID1 cu trei unități în locul unei matrice cu două unități cu o unitate de rezervă la cald, deoarece nu trebuie să așteptați ca matricea să se reconstruiască pe unitatea de rezervă atunci când una dintre unitățile principale moare și nu există riscul ca unitatea de rezervă să nu se învârtă atunci când este chemată în acțiune din cauză că nu a fost utilizată în X luni/anii de când a fost instalată. De cele mai multe ori, protecția împotriva unei singure unități defecte este suficientă, deoarece defecțiunile duble sunt mult mai rare (cu excepția cazurilor extreme, cum ar fi o defecțiune a controlerului sau o supratensiune care ajunge până la unitățile de disc, care ar putea dura mai mult de un an și jumătate). toate unitățile de discuri în același timp), iar pentru acest tip de apariție sunt prevăzute copiile de rezervă online locale în rețea.

Massimo

RAID 5 vă va oferi mai mult spațiu, dar va fi mai lent; de asemenea, va trebui să cumpărați un nou disc cât mai curând posibil, în cazul în care unul dintre discuri se defectează, atât pentru siguranță, cât și pentru că RAID 5 va deveni dramatic mai lent în cazul în care un disc cedează.

RAID 1 cu o rezervă la cald va fi mai rapid și mai sigur, dar veți ajunge să utilizați doar 1/3 din spațiul disponibil pe disc, ceea ce poate părea o adevărată risipă.

În orice caz, nu aș opta pentru nicio configurație fără RAID; asta înseamnă doar să cauți probleme.

Dacă vă puteți permite să cumpărați încă un disc (ceea ce ar trebui, oricum, dacă intenționați să folosiți RAID 5), atunci o singură matrice RAID 10 sau două RAID 1 ar fi cea mai bună opțiune.

tomjedrz

Aș lua în considerare nici un raid cu un fel de protecție online a datelor (cum ar fi Carbonite). Acest lucru va maximiza discul (750 MB, să zicem 600 MB pentru date). Poate că împărțiți unitățile în 3 volume de 250MB și puneți datele pe două dintre ele și sistemul de operare pe al treilea.

Sugestia lui Ștefan (RAID1 2 discuri,l au un hot spare) este cea mai sigură, dar nu obține decât 250MB de disc total. Dacă vă puteți descurca cu acest spațiu mic, v-o recomand și eu.

Cea de-a doua idee a dumneavoastră (1 unitate neprotejată pentru sistemul de operare, RAID1 2 unități) aduce 500 MB, dar numai 250 MB pentru date. Nu am o mare problemă dacă lăsați sistemul de operare neprotejat, atâta timp cât faceți o copie de rezervă a configurațiilor pe unitatea protejată, dar nu cred că veți câștiga mult mai mult decât 2 x RAID5 plus un hot spare.

Prima dvs. idee (RAID5 3 discuri) este un compromis. Obțineți mai mult spațiu de date (400 MB), dar majoritatea experților vă sfătuiesc să nu instalați sistemul de operare pe un volum RAID5. Dacă faceți acest lucru, vă sugerez cu tărie să achiziționați un hard disk de rezervă și să îl aveți la îndemână, astfel încât să îl puteți schimba rapid.

În cele din urmă, ceea ce aș face cu adevărat, dacă este posibil, ar fi să iau 2 unități mici și rapide, să le oglindesc pentru sistemul de operare, apoi să folosesc RAID5 cele 3 unități de 500 MB pentru date, ceva de genul acestui răspuns la o întrebare similară.

Comentarii

  • Nu poți face RAID 5 cu doar 2 discuri… –  > Por Massimo.
  • Îmi plac voturile necomentate în jos, sunt atât de utile. –  > Por tomjedrz.