Efecte secundare ale Android CarrierConfig care raportează o rețea străină ca fiind „nu în roaming” (Android, Aplicații De Sistem, Roaming, Transportatori)

user149408 a intrebat.

Android are o aplicație de sistem, CarrierConfig, care stabilește anumiți parametri de rețea pe baza operatorului care a furnizat cartela SIM inserată în acel moment. Printre altele, aplicația CarrierConfig îi poate spune lui Android că anumite rețele (identificate prin perechea MCC/MNC) nu ar trebui considerate ca fiind în roaming, chiar dacă MCC/MNC diferă de cel de pe cartela SIM. (A se vedea acest răspuns la o întrebare anterioară a mea pentru detalii despre funcționarea sa internă).

Mă întreb dacă acest mecanism poate fi utilizat pentru roaming în UE. Începând de anul trecut, operatorii de telefonie din UE nu mai pot percepe taxe de roaming pentru utilizarea în alte rețele din UE, atâta timp cât cea mai mare parte a utilizării are loc în „statul de origine” al cartelei SIM sau dacă abonatul poate demonstra că are anumite legături cu acel stat (de exemplu, reședința, locul de muncă, studiile sau familia).

Ideea ar fi următoarea: pentru fiecare operator de telefonie din UE, ar trebui să introducă o listă cu toate MCC-urile din UE în lista sa de rețele fără roaming (dacă se omite MNC, aceasta ar fi o listă care să cuprindă toate rețelele cu MCC-ul respectiv).

După cum înțeleg eu mecanismul, efectul ar fi că, cu un SIM de la un operator din UE, telefonul ar presupune că se află în rețeaua sa de origine. Restricțiile de roaming (cum ar fi dezactivarea datelor mobile) s-ar aplica atunci numai în afara UE. De exemplu, dacă aș dezactiva roamingul de date, telefonul meu ar avea în continuare conectivitate de date în Austria, Franța și Italia, dar nu și în Elveția.

Le-am sugerat acest lucru celor de la LineageOS zilele trecute și mi s-a spus că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece, în opinia lor, roamingul în UE este tot roaming și o astfel de regulă ar încălca-o. Din păcate, ei nu au dat mai multe detalii despre asta, așa că nu știu dacă există vreun efect secundar nedorit care îmi scapă.

Singurul efect secundar al setului de reguli „EU-to-EU = not roaming” pe care îl pot vedea este că utilizatorul nu mai poate face setări à la la „utilizează serviciile de date numai în rețeaua 232-07, dar nu și în alte rețele, chiar și în UE”. Este discutabil dacă acest lucru constituie un caz de utilizare relevant.

Mai este ceva ce mi-a scăpat (adică o funcționalitate pe care această modificare o va distruge)?

1 răspunsuri
vjsantojaca

Nu pot adăuga un comentariu la întrebarea dvs. pentru că nu am punctajul necesar pentru a o face. Așa că, singura modalitate este să faci un răspuns nou

După cum îți explic în cealaltă întrebare ai putea adăuga la orice rețea, orice altă rețea din altă țară pentru că nu se comportă ca un roaming.

Am să vă explic punctul meu de vedere cu privire la problema de a dezvolta această funcție. Este adevărat că, deși roamingul în Europa este gratuit, depinde de anumiți factori, așa cum ați spus, de exemplu:

Începând de anul trecut, operatorii din UE nu mai pot percepe taxe de roaming pentru utilizarea în alte rețele din UE, atâta timp cât majoritatea utilizării are loc în „statul de origine” al cartelei SIM sau dacă abonatul poate demonstra anumite legături cu acel stat (de exemplu, reședința, locul de muncă, studiile sau familia).

Dacă LineageOs dezvoltă această funcție și, de exemplu, aveți un SIM francez și locuiți în Italia, va veni un moment în care operatorul francez va începe să perceapă un plus pentru roaming.

Și aceasta ar putea fi o problemă, deoarece dacă utilizatorul nu a activat roamingul de date, utilizatorul nu va ști că operatorul ar putea face acest lucru. utilizatorul trebuie să știe că este posibil ca roamingul să producă un cost suplimentar pe factură.

Este posibil să aveți un SIM francez pentru că sunteți francez și să locuiți în Italia pentru că lucrați în Italia, și să vă gândiți, „Bine, piața unică europeană ar trebui să-mi permită să folosesc același SIM în diferite țări fără niciun cost”. Dar unii operatori (marii operatori) s-au plâns că oamenii ar putea cumpăra SIM-uri din țări cu tarife mai mici pentru a le folosi în țări cu tarife mai mari.

Deci, rezumând, cred că este posibilă funcția pe care o doriți (tehnic vorbind), dar nu este recomandată.