Ar trebui să folosesc „Fii primul căruia îi place asta” atunci când nu există aprecieri pentru un conținut? (Experiența utilizatorului, Design De Interacțiune)

Gabriel Melo a intrebat.

Am o aplicație web în care există conținuturi de genul videoclipuri și alte tipuri. Să ne concentrăm pe videoclipuri pentru acest caz. Videoclipurile au opțiunea „like”. Formularea este de genul:

(Bold înseamnă că există un link)

 • „Îți place acest videoclip”

 • 12 persoane apreciază acest videoclip”

 • „You and alte 12 persoane vă place acest videoclip”

Singura frază care mai provoacă îndoieli este cazul în care nimeni nu a apreciat încă videoclipul. Există câteva opțiuni la care mă pot gândi:

 • „Fii primul căruia îi place asta”, caz în care se poate părea că utilizatorul este împins să dea like.;

 • „Nimeni nu a apreciat încă acest lucru”, caz în care ar putea suna negativ din cauza prezenței lui „nimeni”.;

 • „Like this video”, caz în care poate suna imperativ în comparație cu celelalte fraze folosite;

Este bine de reținut că am ales să folosim fraze și nu doar numerotarea (un buton de like + un număr) din cauza personalității utilizatorilor, care este compusă dintr-o mulțime de persoane diferite (de la adolescenți pasionați de tehnologie la utilizatori mai în vârstă, nefamiliarizați cu PC-ul și/sau internetul).

Vă mulțumesc anticipat.

Comentarii

 • Răspuns conex (spoilere, este al meu): ux.stackexchange.com/questions/10543/… –  > Por Ben Brocka.
2 răspunsuri
Izhaki

Am mai văzut „Fii primul căruia îi place acest lucru”; niciodată nu am simțit că sunt împins, dimpotrivă – a fi primul ar trebui să motiveze majoritatea oamenilor.

Sunt de acord cu tonul negativ al „Nimănui nu i-a plăcut asta încă”.

„Like this video” ar putea fi prescurtat pur și simplu în „Like”, dar tot am impresia că „Fii primul” ar trebui să determine mai mulți oameni să dea like videoclipului…

Iată un exemplu de pe Amazon:

Iată un alt exemplu cu care Magento se mândrește:

După cum a menționat Majed, iată versiunea pentru Facebook:

Comentarii

 • De asemenea, ar trebui să observați reclamele de pe Facebook în care se spune „Fii primul dintre prietenii tăi căruia îi place acest lucru”. Nu face neapărat ca utilizatorul să se simtă împins, ci îl face să se simtă „special” într-o anumită măsură pentru că este primul primul care face ceva. Acest lucru face ca o persoană să se simtă foarte bine. –  > Por Majo0od.
 • În principiu, aruncați o privire la ceea ce fac alții, pentru că, de obicei (nu întotdeauna), ceea ce se face frecvent este cel mai bun mod de a face ceva. Bune exemple, apropo @Izhaki –  > Por Majo0od.
 • Am și eu acest sentiment @Izhaki și sunt înclinat să merg pe această cale. Un coleg de-al meu a ridicat problema că acest tip de abordare poate face ca „primul like” să fie „diferit” de celelalte like-uri, din cauza formulării. Eu personal cred că nu este o problemă, dar aș dori să aud mai multe păreri în această privință. –  > Por Gabriel Melo.
 • „Nu am […] simțit niciodată că sunt împins, dimpotrivă – a fi primul ar trebui să-i motiveze pe majoritatea oamenilor.” Văd anecdota ta și îți ridic alta: Mă simt mereu deranjat de aceste mesaje de genul „Fii primul” -messaje, pentru că eu fac simt împins de acest limbaj. În loc să ofere neutru opțiunea, limbajul face direct presupuneri despre mine. Se așteaptă ca mie să-mi placă conținutul sau să am dorința de a interacționa cu el (prin urmare, mă împinge să adopt această poziție mentală). Limbajul care face presupuneri false cu privire la gândurile utilizatorului ar trebui să descurajeze majoritatea utilizatorilor. –  > Por Ilari Kajaste.
 • Nu simt deloc ceea ce simți tu @IlariKajaste. Am fost martoră în numeroase ocazii, mai ales pe youtube, la faptul că oamenii comentează spunând „PRIMUL!!!”. Asta pentru că oamenii au un sentiment de mândrie că sunt primii care fac ceva. Mai ales în istorie, îi notăm pe cei care au fost primii care au înființat, creat, observat, etc… orice. De aceea îl notăm pe Cristofor Columb ca fiind „primul care a găsit America”, chiar dacă nu este în totalitate adevărat, faptul că el a fost „primul” este ceea ce l-a făcut atât de notabil în istorie. –  > Por Majo0od.
ideawebme

Acesta este un caz de stare goală/vidă și este o modalitate excelentă de a încânta utilizatorul atunci când este făcută corect.

Fraze precum „Fii primul căruia îi place acest lucru” , „Fii primul dintre prietenii tăi căruia îi place acest lucru” vor acționa ca o declarație motivațională pentru a efectua o acțiune.

Iar dacă aveți un sistem de puncte/badge-uri, puteți chiar să spuneți ceva de genul

„Fii primul căruia îi place acest lucru
și obțineți 20 de puncte :)”

sau să le oferiți o insignă, de exemplu Discoverer.