De ce sticlele de băuturi răcoritoare sunt rotunde, iar cutiile de lapte pătrate? (Experiența utilizatorului, Fizic)

Rich a intrebat.
a intrebat.

EDIT: Sticla de cola la care mă refer în întrebare este de 1,25L.

De ce sticlele de băuturi răcoritoare sunt rotunde, dar cutiile de lapte sunt pătrate?

Cutia de lapte este mai utilitară, fiind mai eficientă din punct de vedere al spațiului și având un mâner pentru ergonomie. Atunci de ce băuturile răcoritoare nu au urmat acest design?

Este o chestiune de estetică?

Ar putea fi, de asemenea, pentru a permite utilizatorului să bea mai ușor direct din sticlă?

Comentarii

 • Rețineți că cola este sub presiune, în timp ce laptele nu este. Rotunjimea sticlei de cola ajută la echilibrarea presiunii pe toată suprafața. Dacă ați ambala coca-cola într-o sticlă de lapte, sticla s-ar deforma din cauza presiunii. –  > Por Dan D..
7 răspunsuri
Dr_Laghari_UX

Practic, coca-cola, cu natura sa gazoasă, exercită mai multă presiune pe volum decât Laptele și pentru a o echilibra, forma rotundă se potrivește bine pentru coca-cola, deoarece sticlele rotunde preiau presiunea în mod egal, în timp ce sticlele pătrate au colțurile ciobite din cauza presiunii neuniforme.

Comentarii

 • +1 ah, fizica. Am uitat de asta. Acesta este răspunsul corect. –  > Por obelia.
 • …și ca să dau și cealaltă jumătate a răspunsului: motivul pentru care cutiile de lapte nu sunt rotunde este că se împachetează într-un volum mai mic. (Laptele era livrat în sticle rotunde, care erau rotunde atât pentru a rezista la impact, cât și pentru că fabricarea sticlelor pătrate este mai complicată). –  > Por Alex Feinman.
 • Alex aduce în discuție un punct de vedere excelent; realizarea unui recipient dreptunghiular pe bază de hârtie este mult mai simplă decât realizarea unui recipient rotund pe bază de hârtie (pliați-l și lipiți-l). Sincer, nu sunt sigur de ce este mai ușor pentru plastic; bănuiesc că, cu o matriță, nu ar conta prea mult. –  > Por Brian.
 • Nu există nicio problemă cu coca-cola într-o sticlă pătrată asemănătoare cu o cutie de lapte, dar încercați să umpleți o cutie de lapte cu coca-cola și să o agitați… – -.  > Por bendataclear.
user2171543

În plus față de ceea ce s-a spus deja…

Designul sticlei de Coca-Cola, cu rotunjimi și subțirimea, s-a bazat pe principiul de design numit design antropomorfic (tendința oamenilor de a găsi foarte atrăgătoare formele care par umanoide sau care prezintă tendințe asemănătoare cu cele umane)

Când sticla de Coca-Cola cu contururile sale feminine și subțiri a fost lansată în 1915, a fost considerată un progres față de sticlele pătrate de sifon. A fost denumită popular sticla Mae West. Așa cum a spus obelia, tinerețea, vitalitatea, sex appeal-ul fac parte din atragerea atenției, iar predispoziția genetică i-a dat un avantaj.

Rosie

Dacă vă gândiți la funcționalitate:

Cutiile de lapte

 • Sunt folosite pentru a turna lichidul în altă parte
 • Oamenii nu prea beau direct din recipient. Oamenii toarnă laptele într-o cafea, cereale etc.
 • Mânerul permite utilizatorului să îl toarne mai precis.

Băuturi răcoritoare

 • De obicei, oamenii beau direct din recipient – în special băuturile sub 500 ml.
 • Acestea trebuie să fie rezistente și, de asemenea, să aibă un capac fiabil, deoarece oamenii îl vor pune în gențile lor etc.

În plus, din punct de vedere fizic:

 • Într-un recipient pătrat poți să pui mai mult lichid decât într-unul rotund.
 • Recipientele pătrate sunt mai ușor de împachetat și de stivuit
 • Recipientele rotunde sunt mai ergonomice de ținut în mână decât cele pătrate

Comentarii

 • De fapt, în situația la care mă refer eu, sticla de cola are 1,25L. Voi actualiza întrebarea. –  > Por Rich.
 • De asemenea, pentru aspectele fizice pe care le-ați menționat, cutiile de lapte se potrivesc cu ușurință în ușile frigiderului. Asta nu ar funcționa dacă ar fi rotunde. –  > Por Brendon.
 • @Brendon: Ar funcționa în continuare, dar ar fi mai puțin eficiente din punct de vedere al spațiului. Unde apar probleme este atunci când pui recipiente de băut cu picioare mici într-un frigider cu un raft de sârmă (mai degrabă decât o suprafață solidă). Astfel de picioare alunecă inevitabil în golurile din interiorul raftului, răsturnând băutura. Astfel, Gatorade se răstoarnă rareori, dar Mountain Dew se răstoarnă adesea. –  > Por Brian.
obelia

Laptele este lapte, dar există sute de tipuri diferite de băuturi răcoritoare. Laptele este un produs de bază, o marfă, un produs alimentar utilitar, în timp ce băuturile răcoritoare reprezintă un stil de viață, ajută la definirea identității cuiva și sporește atractivitatea și sex-appeal-ul consumatorului său.

Estetica și brandingul ambalajelor băuturilor răcoritoare au un impact mult mai mare asupra vânzărilor decât cele ale laptelui.

Rumi P.

Doar pentru că este o normă, nu înseamnă că cineva a făcut-o pentru că a considerat că este un design superior. Poate fi doar o convenție.

Sticlele de Coca-Cola sunt din plastic în prezent, dar erau din sticlă până acum câteva decenii. Sticlele de sticlă au fost inventate rotunde, deoarece erau fabricate prin suflarea manuală a sticlei lichide, iar suflarea unei sticle nerotunde este foarte greu de realizat. Ulterior, au fost inventate procese pentru sticle nerotunde, dar acestea sunt folosite de obicei la băuturi scumpe (whisky, unele lichioruri), unde un cost de producție pentru ambalaj nu va avea un impact semnificativ asupra prețului produsului. Sticlele normale de sticlă pentru vin, bere, băuturi răcoritoare și lapte (!) au rămas rotunde în epoca industrială. Iar când coca-cola a devenit populară, a folosit doar o variantă a standardului.

Până acum, constrângerea inițială pentru crearea unei sticle rotunde a dispărut de mult, deoarece nici măcar nu mai este fabricată din sticlă. Dar, în momentul în care Coca-Cola a trecut la sticle de plastic, forma existentă a sticlei era deja o parte iconică a mărcii. Așa că au un motiv foarte bun pentru a nu trece la o sticlă de tip canistră.

În ceea ce privește laptele, publicul a acceptat de mult timp trecerea de la ambalajele din sticlă la cele din alte materiale decât sticla. Nu știu dacă era posibil să se creeze recipiente sigure pentru alimente (unele dintre răutățile folosite în producția de plastic sunt solubile în grăsimi), netransparente (lumina degradează laptele, dar nu și cola) și ușoare în formă de sticlă de lapte la momentul în care a avut loc schimbarea, dar producătorii au optat pentru anumite materiale (cum ar fi hârtia grea căptușită) și pentru formele cel mai eficient realizate cu aceste materiale. Întrucât nu mai erau legați de o formă convențională, au putut începe să exploreze modificări funcționale ale designului lor fără a-și înstrăina baza de clienți. Apropo, sticla de lapte de modă veche are încă o valoare iconică și este folosită de mărcile premium din acest motiv, chiar dacă recipientele sunt inferioare din punct de vedere funcțional.

TotemFlare

Merită menționat faptul că diametrul sticlei este determinat de forma și dimensiunea unei mâini umane adulte medii.

De asemenea, ținerea în mână a unei forme rotunde este mult mai confortabilă decât ținerea în mână a unui recipient pătrat. Avem tendința de a săra laptele într-un pahar sau o ceașcă, în timp ce (datorită publicității) suntem încurajați să luăm sticla și să bem din ea.

Abhijit Amdekar

Răspunsul este ridicol de simplu. Nu puteți face rondele din hârtie/carton. Nu poți face pătrate din cutii de aluminiu/staniu. Cu materialele plastice, totul este posibil. Cutiile de lapte sunt fabricate din carton, deci pătrate/rectangulare.

Tags: