Cum pot comunica gazdele de pe două VLAN-uri diferite? (Ingineria rețelelor, Rutare, Comutator, Vlan, Comutare)

ds459 a intrebat.

Este clar că gazdele de pe două VLAN-uri diferite nu pot comunica direct pe un singur switch, dar cum pot comunica între ele? Folosesc un router? Cum funcționează acesta?

3 răspunsuri
Ron Maupin

Două VLAN-uri separate trebuie să comunice prin intermediul unui dispozitiv de nivel 3, cum ar fi un router.

Dispozitivele dintr-un VLAN comunică între ele folosind stratul 2. Stratul-3 trebuie să fie utilizat pentru a comunica între domenii separate de strat-2.

Presupunând cele mai comune comunicații (stratul 2 este ethernet, iar stratul 3 este IP), atunci când o gazdă dintr-un VLAN dorește să comunice cu o altă gazdă din același VLAN, aceasta descoperă adresa de strat 2 (de exemplu, MAC) a celeilalte gazde cu ceva de genul ARP și trimite cadrul la adresa MAC.

Atunci când o gazdă dintr-un VLAN dorește să trimită ceva unei gazde dintr-un alt VLAN, trebuie să utilizeze o adresă de nivel 3 (de exemplu, IP). Gazda va folosi stratul 2 pentru a trimite cadrele către gateway-ul (routerul) definit. Routerul va elimina cadrul din stratul 2 și va inspecta pachetul din stratul 3 pentru a afla adresa de destinație din stratul 3. Routerul va căuta apoi următorul salt pentru adresa de nivel 3. Acesta va crea apoi un nou cadru de nivel 2 pentru pachetul de nivel 3 pe baza LAN de nivel 2 de pe interfața unde trebuie să trimită pachetul pentru următorul salt. Alte routere care se pot afla pe calea către LAN-ul final vor repeta acest proces până când cadrul este plasat pe VLAN-ul final, unde gazda care îl primește primește cadrul.

Ar trebui să căutați modelul OSI și să învățați cum funcționează acesta. Amintiți-vă că este un model și că unele lucruri din lumea reală nu funcționează neapărat exact așa cum ar prezice modelul, dar vă va oferi o înțelegere generală a modului în care datele călătoresc de la o aplicație de pe o gazdă la o aplicație de pe o altă gazdă.

Sagar Uragonda

Un Vlan este un domeniu de difuzare . În mod implicit, gazdele dintr-un singur Vlan comunică între ele. Dar gazdele din Vlan-uri diferite nu vor comunica între ele, pentru a asigura comunicarea între diferitele Vlan-uri, este obligatorie rutarea gazdelor între Vlan-uri. Pentru a configura rutarea între Vlan-uri este necesar un dispozitiv layer3.

rutarea între Vlan-uri sau prin utilizarea dispozitivului layer3, SVi poate fi configurat cu diferite Vlan-uri și le poate face să comunice între ele.

Marcob

Două dispozitive de pe același VLAN pot comunica chiar dacă au adrese de subrețea diferite. Dacă cele două sunt conștiente de adresele lor MAC. Puteți defini adresa MAC a unui dispozitiv utilizând comanda ARP în linia de comandă a unui PC. Cu toate acestea, nu sunt complet sigur că acest lucru este suficient dacă efectuați această operațiune doar pe unul dintre cele două dispozitive.

Comentarii

  • În timp ce intrările ARP statice permit comunicarea L2, majoritatea stivei IP vor abandona pachetul atunci când destinația acestuia este o adresă IP nelocală. –  > Por Zac67.