De ce folosim rețele OSPF punct-la-punct pentru Loopback-uri? (Ingineria rețelelor, Ospf)

Troian a intrebat.

De ce folosim ip ospf network point-to-point pe interfețele loopback?

interface Loopback0
 ip address 2.2.2.2 255.255.255.0
 ip ospf network point-to-point

Vă rugăm să ne explicați acest lucru…

3 răspunsuri
RahulKrishnan R A

Dacă creăm un loopback și dăm adrese classful sau classless, atunci, în mod implicit, ruta către acel loopback este anunțată ca fiind cea mai specifică rută: /32 prefix și va ignora orice prefix configurat.

De exemplu:

interface Loopback0
 ip address 2.2.2.2 255.255.255.0

Aici, adresa de rețea loopback este 2.2.2.2.0/24. În mod implicit, OSPF va anunța această rută către loopback0 ca fiind 2.2.2.2.2/32 (cea mai specifică rută către acel loopback).

Pentru a anula acest lucru, trebuie să schimbăm tipul de rețea în point-to-point. După aceasta, OSPF va anunța adresa către loopback ca fiind 2.2.2.2.0/24.

interface Loopback0
 ip address 2.2.2.2 255.255.255.0
 ip ospf network point-to-point

Rais

Prin utilizarea comenzii point-to-point veți anula categorisirea implicită a OSPF.

Pe RFC 2328, OSPF acceptă doar următoarele tipuri de legături:

        Link type  Description    Link ID
        __________________________________________________
        1      Point-to-point  Neighbor Router ID
              link
        2      Link to transit  Interface address of
              network      Designated Router
        3      Link to stub   IP network number
              network
        4      Virtual link   Neighbor Router ID

Interfețele loopback se încadrează în tipul de legătură 3: rețeaua stub. RFC precizează:

      If the state of the interface is Loopback, add a Type 3
      link (stub network) as long as this is not an interface
      to an unnumbered point-to-point network. The Link ID
      should be set to the IP interface address, the Link Data
      set to the mask 0xffffffff (indicating a host route),
      and the cost set to 0.

Mulțumesc.

Gerben

Deoarece există doar două routere pe o legătură punct-la-punct, nu este necesar să se organizeze o alegere pentru un Router desemnat (DR) și un DR de rezervă, așa cum ar face OSPF într-o rețea de difuzare.

Un router OSPF pe o legătură punct-la-punct își va multidifuza OSPF-ul pe legătură pentru ca celălalt capăt să îl primească. Pe o legătură punct-la-punct, un router poate stabili doar o singură vecinătate.

O interfață loopback în OSPF va fi în modul loopback. Setarea OSPF în modul punct-la-punct are ca rezultat rute anunțate care conțin masca reală de subrețea în loc de comportamentul implicit de a anunța /32 pentru o interfață loopback.

Am citit ceva despre scenarii în care anunțarea unui /32 în loc de masca reală cauzează probleme. Am folosit acest lucru doar pentru a începe să anunț o rețea care nu era încă atașată la router.

Comentarii

 • Ați putea să comentați motivul pentru care se folosește această configurație pe un loopback? –  > Por Mike Pennington.
 • Cred că acest lucru se face de obicei atunci când un loopback este configurat cu o mască cu altceva decât /32. În mod implicit, OSPF va anunța rețeaua loopback ca fiind un /32, indiferent de masca reală configurată. Cu toate acestea, cu „ip ospf network point-to-point” configurat pe loopback, masca reală a interfeței va fi anunțată. Cu toate acestea, în acest caz, nu văd niciun beneficiu al comenzii, deoarece va fi anunțată ca /32 în orice caz. –  > Por Ryan.
 • @Mike @ Ryan dacă dăm ip ospf network point-to-point se schimbă masca implicită în masca reală pe care am configurat-o. Întrebarea mea este dacă există vreun calcul în spatele acestei comenzi? –  > Por Trojan.
 • @Mike, @ Trojan Îmi pare rău, am omis partea (importantă) despre interfața loopback când am răspuns prima dată. –  > Por Gerben.

Tags: