Desi se spune ca femeile sunt mult mai descurcarete si mai implicate decat barbatii, exista si meserii in care reprezentantele sexului frumos nu si-au gasit locul. In cele ce urmeaza vom discuta despre meseria de instalator, o profesie spre care femeile s-au indreptat cel mai putin, dar si despre motivele care au condus la aceasta statistica, la nivel mondial.

Meseria de instalator evitata de femei, la nivel mondial

De exemplu, meseria de instalator este una in care femeile nu s-au avantat mai deloc, desi, cu totii avem nevoie de serviciile unui instalator in Bucuresti sau in orice alt colt al lumii ne-am afla.

La nivel mondial, numarul femeilor care au acceptat aceasta profesie este foarte redus, sub 1%, spun statisticile. Motivele sunt mai mult decat evidente: meseria de instalator autorizat este una grea, care necesita alergatura, ridicarea de greutati, murdarie, atat pe hainele de lucru, cat si in spatiul de lucru, desfasurarea activitatii in locuri stramte sau in locuri intunecate, cum sunt subsolurile de bloc.

De asemenea, inca din copilarie, am crescut bazandu-ne pe un separatism al profesiilor, in sensul in care ni s-a comunicat faptul ca anumite meserii sunt pentru barbati si alte pentru femei. Acest separatism al profesiilor exista si astazi, copiii fiind invatati ca trebuie sa-si aleaga meseria in functie de sex. In continuare, meseria de instalator este in topul meseriilor pentru barbati si deloc acceptata ca meserie pentru femei.

Insa, statisticile arata ca femeile se implica foarte mult in treburile casnice ce tin de reparatii si organizare. Conform studiilor efectuate, femeile sunt cele care apeleaza la serviciile instalatorilor autorizati. Numai in Bucuresti, potrivit unor studii recente, cel mai mare procent al numarului apelurilor pentru servicii de reparatii instalatii sanitare provine de la femei. Potrivit acelorasi studii, femeile s-au indreptat catre mediul online pentru a gasi cei mai buni instalatori autorizati. Recomandarile se inscriu si ele in sursele de gasire a celui mai bun instalator autorizat, mai ales in orasele mari. In Bucuresti, alegerea unui instalator autorizat bun se face tot mai mult in functie de review-uri / recomandari / sugestii, etc.

Concluzie

Meseria de instalator este una de care avem nevoie in permanenta, ceea ce inseamna ca face parte din meseriile importante, de top, care nu se vor sfarsi. Ca in orice domeniu, si in meseria de instalator, este nevoie de implicare, dedicare si profesionalism. Femeile au toate aceste atuuri [uneori, in detrimentul barbatilor], desi aceste calitati n-au fost suficiente pentru a face cariera in domeniu.

Organizarea si disciplina fac, de asemenea, parte din meseria unui instalator de top. Din nou, discutam despre calitatile caracteristice mai mult femeilor decat barbatilor, insa, din nou intervine problema preconceptiilor.