Cu siguranta ai avut zile in care nu te-ai simtit deloc in stare sa-ti indeplinesti taskurile de acasa sau de la serviciu. Desigur ai avut zile cand te-ai simtit fara energie si, in loc de taskuri si urgente, ti-ai fi dorit cateva ore suplimentare de somn. Mai mult ca sigur te-ai confruntat cu sarcini dificile ce trebuiau terminate, indiferent de nivelul tau de energie.  

Daca nu stiai, exista un principiu taoist care incurajeaza persoanele sa se lase duse de val, sa lucreze atunci cand au energie, sa se opreasca din treburi atunci cand se simt prea obosite, sa lase taskurile dificile pentru alta zi, daca, in ziua respectiva nu sunt in forma maxima, sa aleaga sarcinile placute si sa le refuze pe cele care le dau prea mari batai de cap. Acest principiu taoist [sau principiul de “a nu face”] exista cu adevarat si aduce cu sine relaxare, pauze dese, dar si ore de munca desfasurate fara stres si presiune.  

Afla mai multe despre principiul taoist Wu Wei 

Wu Wei este mentionata in invataturile taoiste ca arta actiunii fara efort. Wu Wei se traduce prin „nicio actiune” sau „actiune fara actiune”. Altfel spus principiul Wu Wei ne indeamna sa facem lucrurile intr-un mod natural, fara sa fim obligati sau intr-un anumit moment in care nu ne simtim in stare. O persoana plina de energie, careia ii place ceea ce face, va duce la bun sfarsitu orice task cu mai mult simt de raspundere si cu mai multa dorinta, comparativ cu o persoana care a fost fortata sa faca anumite actiuni / sarcini.  

Potrivit Wikipedia, Wu Wei este un concept ce inseamna „induratie” sau „inactivitate”. Wu Wei descrie, mai degraba, o stare de armonie personala, o stare de eficacitate perfecta. Foarte adevarat, avand in vedere ca nu putem actiona la capacitate maxima, avand o stare interioara proasta.  

Principiul taoist Wu Wei pune accent si pe ideea ca actiunea fizica nu este singurul tip de actiune posibil.  Din nou, foarte adevarat pentru ca, si in lipsa unei actiuni fizice propriu-zise, mintea noastra poate lucra intens. Asadar, principiul Wu Wei ne invata ca trebuie sa tintim linistea mintii, inainte de linisti corpul si actiunile acestuia.  

Conform principiului taoist Wu Wei, o minte calma este o minte ascutita. Starea de calm si relaxare ne ajuta sa actionam corect si sa reusim sa facem ce ne-am propus. De aceea, daca avem o stare de nervozitate sau de oboseala, cel mai bine este sa actionam dupa ce ne-am linistit mintea si am atins starea de relaxare suprema.  

Principiul Wu Wei militeaza pentru o viata fara efort, pentru ca o viata linistita este o viata implinita. Practica nefortarii este cea care primeaza in invataturile Wu Wei taoiste, pentru ca, a face ceva fortat de imprejurari, inseama sa-ti supui mintea si corpul unui efort nemarginit.  

Adoptat de multi artisti si sportivi internationali, principiul taoist Wu Wei ne invata cum sa experimentam frumusetea mintii luminate, lipsite de efort si cum sa actionam fara conflict, doar atunci cand mintea si corpul se afla in armonie perfecta.