Inceputul anului 2020 nu a venit doar cu noi provocari, ci ne-a pus in fata unei pandemii care a provocat panica si decese in toate tarile Europei. Toate stirile din online si de la TV ne avertizeaza despre respectarea carantinei pentru a evita raspandirea virusului Covid-19.

Daca despre cum sa ne protejam de coronavirus am discutat deja, in acest articol povestim despre simptomele Coronavirusului. Marea majoritate a pacientilor Covid-19 au manifestat aceleasi stari, iar evolutia bolii a fost, in proportie de 90%, aceeasi.

Cum recunosti simptomele Covid-19

Exista cateva simptome pe care toti pacientii infectati cu noul Coronavirus le-am manifestat pe durata zilelor de spitalizare si, evident, pana la vindecarea completa. Daca in cazul pacientilor in varsta, cu boli asociate, virusul a fost letal, in cazul tinerilor, fara alte afectiuni medicale, simptomele Covid-19 au fost cele asemenatoare unui virus gripal. Pacientii bolnavi de Coronavirus au mancat si au baut normal, fara dificultati la inghitire.

Pe durata bolii Covid-19, pacientii vor avea febra, tuse, dureri musculare si de cap, dureri articulare si dureri puternice de gat. La pacientii cu imunitate scazuta, apar diareea si varsaturile. Iata cum se manifesta Covid-19 din prima zi si pana la vindecarea completa:

Primele 3 zile de la infectare se caracterizeaza, la nivel de simptome, prin febra moderata, dureri usoare in gat, diaree si stari puternice de greata (in cazul persoanelor cu imunitate scazuta).

Din ziua a 4 a creste intensitatea durerilor in gat, iar pacientii Covid-19 au dificultati de vorbire, din cauza durerilor accentuate. Aceste simptome Covid-19 [referitoare la durerile in gat] sunt specifice, in special, bolnavilor tineri, in cazul carora evolutia bolii este una favorabila, iar virusul nu ajunge sa influenteze buna functionare a plamanilor. Temperatura corpului, in ziua a 4 a de la infectarea cu Covid-19, este una normala si nu depaseste 37 de grade. Tot in ziua a 4 a se instaleaza usoare dureri de cap si apar dureri in gat, la inghitirea de alimente solide sau lichide.

Din ziua a 5-a simptomele Covid-19 incep sa se agraveze, in sensul ca se intensifica durerea in gat, se resimt dureri puternice la inghitire, se accentueaza durerile de gat in timpul vorbirii. In simptomele specifice Coronavirusului apar durerile articulare in timpul miscarii. Apare senzatia de slabiciune la nivelul intregului corp.

Ziua a 6 a de la infectarea cu Covid -19 are urmatoarele simptome: febra moderata (un pic peste 37 de grade), apare tusea seaca si durerile in gat devin insuportabile. Pacientii se simt extenuati si prezinta stari de greata accentuate. Ocazional, pacientii Covid-19 pot prezenta dificultati la respiratie. Durerile articulare se extind spre extremitati. Creste intensitatea starii de diaree si voma.

In ziua a 7 a febra creste pana la 38 de grade Celsius, iar tusea devine productiva. Alte simptome ale Coronavirusului in ziua a 7 a de la infectare: dureri de cap mai puternice, dureri articulare intensificate si stari de voma tot mai dese.

In ziua a 8 de la infectarea cu Covid-19, fiecare respiratie devine dificila. Pacientii simt o greutate in piept si au senzatie puternica de sufocare [aceste simptome ale Covid-19 sunt intalnite, frecvent, la pacientii varstnici]. Se acutizeaza tusea si durerile de cap. La fel si durerile articulare care ingreuneaza miscarea. Temperatura corpului depaseste 38 de grade Celsius. In ziua a 9 a toate simptomele Covid-19 se inrautatesc sever, ceea ce conduce la mortalitate in randul persoanelor in varsta sau pacientilor oncologici si cu afectiuni renale cronice.