Atacul de panica este o problema tot mai des intalnita si, din pacate, neglijata in continuare. Atacul de panica este problema secolului, cauzat, in proportie de 50% de stresul zilnic. Medicii au solutii la indemana pentru gestionarea atacurilor de panica, insa si informatii despre cum sa recunoastem un atac de panica. In cele ce urmeaza vom vorbi despre solutiile de gestionare a atacului de panica si despre metodele prin care sa recunoastem atacul de panica.

Ce este atacul de panica?

Atacul de panica sau tulburarea de panica este un termen care descrie un episod brusc de teama si neliniste, ce poate conduce la reactii fizice severe, chiar daca, aparent, nu exista un motiv serios de frica. Atacul de panica survine pe fondul unei perioade stresante si da senzatia de sufocare. Atacul de panica poate fi usor confundat cu un infarct de miocard. In situatii destul de grave, atacul de panica poate da nastere senzatiei de sufocare.

Avand manifestari ce pot pune viata in pericol, atacul de panica trebuie tratat cu maxima seriozitate. Exista studii care arata ca femeile sunt supuse de doua ori mai mult la tulburarile de panica decat barbatii.

Solutii utile pentru a gestiona corect atacul de panica

Pentru ca atacul de panica survine brusc si nu poate fi anticipat, gestionarea lui trebuie sa fie un subiect de maxim interes. Exista numeroase informatii despre cum sa gestionam corect atacul de panica, insa solutia optima de gestiune depinde de la caz la caz, de la persoana la persoana. Pentru a nu ajunge in punctul de panica totala si pentru a trece cu bine peste atacurile de panica [specialistii spun ca fiecare om se confrunta cu unul sau doua atacuri de panica anual; daca unele persoane trec cu bine peste atacurile de panica, altele au nevoie de tratament de specialiatate pentru a invata ca atacul de panica poate fi invins], exista tehnici eficiente. Despre acestea in cele ce urmeaza:

  1. Punem Stop! Cu alte cuvinte, cand simtim ca ne confruntam cu o situatie de stres sau cu un atac de panica, este recomandam sa punem stop oricarei activitati. Specialistii ne recomanda sa iesim din contextul in care ne aflam, sa schimbam locatia si oamenii sau sa implementam o distanta clara intre noi si mediul care ne inconjoara in acel moment de panica;
  2. Ne confruntam cu situatia de panica! Tratam situatia cu incredere si cu sinceritate. Luam situatia de panica asa cum este ea, fara sa incercam sa o evitam sau sa fugim de ea. Cu alte cuvinte, nu fugim de emotia negativa care survine. Ne focusam pe a intelege ca ea va disparea si invatam, astfel, sa o gestionam. Specialistii spun ca, daca nu ne atasam prea mult de situatia de panica, aceasta va disparea, complet, in mai putin de 10 minute;
  3. Inspiram si expiram! Tot specialistii spun ca atacul de panica dispare daca inspiram si expiram de minim 3 ori. Este important ca, intre inspir si expir, sa ne tinem respiratia un moment;
  4. Analizam situatia! Este important sa analizam situatia si sa intelegem daca situatia este generata de un lucru real sau imaginar. De asemenea, trebuie sa intelegem care sunt faptele care sustin emotia si care o invalideaza.

Semnele atacului de panica

Chiar daca survine iminent, atacul de panica sau tulburarea de panica prezinta anumite semne si simptome: senzatie de pericol iminent, transpiratie si tremuraturi, hiperventilatie, angina pectorala, crampe abdominale, greata, frisoane sau vertij.

Factorii declansatori ai atacului de panica sunt cei genetici, insa exista si alti factori cu rol in aparitia tulburarii de panica: stresul major, temperamentul mai sensibil la stres sau consumul anumitor substante (nicotina, cafeina si alcool).

Recomandarea de baza, in cazul unui atac de panica, este sa ne adresam specialistului. Atacul sau tulburarea de panica este o afectiune recurenta, care poate reveni, la anumite intervale de timp, motiv pentru care ajutorul specialistului este primordial in gestionarea acestei afectiuni.