Epidemia de gripa a anului 2020 pare sa fie mai agresiva decat gripa din 2019, potrivit autoritatilor. In urma cu o saptamana, s-a declarat, oficial, epidemie de gripa in Romania.

Desi gripa aduce cu ea panica, medicii afirma ca cei mai afectati sunt copiii cu afectiuni medicale asociate si varstnicii [al caror sistem imunitar nu mai este atat de eficient ca sa lupte cu virusul gripal]. Cazurile de gripa au fost, ca numar, mult mai multe in 2020 decat in 2019, din cauza faptului ca au circulat doua virusuri gripale.

Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Sanatatii, in sezonul gripal 2020, au decedat 23 de persoane. Ultimele persoane care au murit din cauza virusului gripal sunt un copil de un an si jumatate (care avea alte afectiuni medicale grave) si o femeie de 49 de ani, care se afla internata pentru alte afectiuni medicale. In ambele cazuri s-a confirmat prezenta virusului gripal de tip A, subtip (H1)pdm09. Nicio persoana din cele 18 decedate din cauza gripei nu era vaccinata antigripal.

In aceasta perioada, in Romania sunt inregistrate 7000 de cazuri de gripa, un numar dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, sunt confirmate peste 170.000 de infectii respiratorii, la nivel national. Infectiile respiratorii sunt mai prezente in randul copiilor, al caror sistem imunitar nu este suficient antrenat pentru a lupta eficient impotriva virusilor de orice natura.

Autoritatile sanitare din Romania au anuntat, saptamana trecuta, ca au suplimentat dozele de vaccin antigripal si ca, desi ne aflam in plin sezon gripal, cei care doresc sa se vaccineze o pot face. Vaccinul antigripa se poate face doar in cabinetele medicilor de familie, ci nu la camerele de garda din spitalele de urgenta.

Ce recomanda medicii, in plin sezon de gripa?

Gripa se trasmite cu usurinta de la o persoana la alta, prin stranut, tuse si saliva. De aceea, medicii recomanda evitarea, pe cat posibil, a spatiilor aglomerate (mall-uri, mijloace de transport in comun) si ne sfatuiesc sa nu luam cu asalt camerele de garda la primele simptome de raceala. Spitalele de urgenta sunt spatii inchise unde virusii circula in permanenta. Riscul de a merge la camera de garda cu o banala raceala si de a pleca cu virusul gripal este destul de mare. De aceea, medicii spun ca ar trebui sa ne prezentam la camerele de garda daca avem febra de mai bine de 5 zile si aceasta nu scade cu antitermice. In cazul copiilor mici si bebelusilor, termenul de 5 zile cu stare febrila nu este recomandat. Daca cei mici au febra care nu scade, de mai bine de 3 zile, este recomandat consultul medical. Recomandarea ar fi sa apelam, mai intai, la medicul de familie (care are obligatia sa vina la domiciliu) si, ulterior, in situatii foarte grave, sa ne prezentam in spitalele de urgenta.

Exista o alta problema pe care romanii o fac in plin sezon de gripa 2020: administrarea de antibiotice. Antibioticele distrug bacteriile, ci nu virusii. Iar, in caz de gripa, antibioticul face mai mult rau decat bine.

Testul depistarii gripei nu trebuie facut pe banda rulanta, pentru ca au fost multe cazuri in care testul de gripa a iesit negativ, iar persoana in cauza era infectata cu virusul gripal, dar se afla la debutul bolii. Si vice versa. Testul gripal se efectueaza doar la recomandarea medicului de familie, daca exista simptome clare de gripa.

Cum ne protejam organismul de gripa?

Alimentatia joaca un rol important in preventie. Alimentatia sanatoasa, din care nu lipsesc legumele verzi, fructele proaspete, carnea slaba si proteinele de calitate, ne intareste organismul si-l face mai puternic atunci cand intra in contact cu virusii.

Specialistii Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) recomanda, in primul rand, vaccinul antigripal, pentru orice persoana peste varsta de 6 luni. Pe langa vaccinarea antigripala, specialistii CDC ne sfatuiesc sa stam departe de persoanele racite, sa nu ducem copiii bolnavi in colectivitati, sa ne spalam frecvent pe maini pentru a reduce raspandirea germenilor. Administrarea de antivirale este solutia optima pentru a trata cu eficienta simptomele de gripa.

Exista trei medicamente antivirale recomandate pentru tratamentul eficient al gripei: Oseltamivir oral (Tamiflu, care se gaseste in doze pentru adulti si copii), Zanamivir (medicament inhalator) si Peramivir (intravenos). Acesti inhibitori de neuraminidaza actioneaza in cazul virusurilor gripale de tip A si B, potrivit site-ului de specialitate Medscape.com.