Infectia urinara este o afectiune tot mai des intalnita, la nivel mondial, in randul copiilor si adultilor. Infectia vezicii urinare este cauzata de o contaminare bacteriana si este frecventa in randul persoanelor cu sistem imunitar slabit. Daca vrei sa cunosti mai bine aceasta afectiune, informatiile urmatoare iti vor fi de un real folos. Vei afla nu doar cauzele ce duc la aparitia infectiei urinare, ci si manifestarile ei. De asemenea, vei gasi remediile potrivite, fie ele naturiste sau alopate.

Infectia urinara: cauze

Ca orice alta afectiune medicala, infectia urinara are cauze multiple. Insa, principala cauza a infectiilor urinare o reprezinta bacteriile care intra prin uretra si se misca in vezica. Infectia urinara se instaleaza si pe fondul unui sistem imunitar slabit, fiind foarte des intalnita in randul celor mici, acestia din urma avand un sistem imunitar mai putin antrenat.

In mod normal, organismul elimina bacteriile in timpul urinarii, insa exista situatii cand bateriile se ataseaza pe peretii vezicii urinare, inmultindu-se rapid. Conform acestui scenariu, capacitatea organismului de a le distruge este mult redusa, ceea ce conduce la infectia urinara. 

Cea mai des intalnita bacterie raspunzatoare de instalarea infectiilor urinare este bacteria E-coli, prezenta, in mod natural, in intestinul gros. Cand bacteria E-coli migreaza din scaun si intra in uretra, se instaleaza infectia urinara.

Infectia urinara: manifestari / simptome

In cazul infectiei urinare, simptomele sunt bine cunoscute si aproape aceleasi la orice persoana care sufera de infectie urinara: urinari frecvente, durere si usturime in timpul mictiunii, febra mare [in special in randul copiilor]. In cazurile grave de infectie urinara, au loc urinari cu sange si se instaleaza senzatia de presiune in abdomenul inferior. Durerea de mijloc poate fi si ea o manifestare a  infectiei urinare. Au existat situatii cand infectia urinara era prezenta, iar simptomele nu indicau acest lucru. De aceea, medicii recomanda efectuarea unui sumar de urina la un interval de 6 luni. Au fost foarte rare cazurile cand cei mici aveau infectie urinara fara simptome. In cazul copiilor, febra si senzatia de usturime in timpul urinarii sunt obligatoriu prezente.

Infectia urinara: tratamente, remedii si solutii salvatoare, pentru cei mici si cei mari

Fiind o afectiune cu implicare bacteriologica, infectia urinara necesita tratament cu antibiotic. Antibiograma va indica tratamentul necesar pentru a elimina infectia urinara. Pe langa tratamentul cu antibiotic, exista remedii care ajuta in vindecare. Iata care solutiile indicate in procesul de tratare a infectiei urinare acute:

  • Marirea cantitatii de apa consumata zilnic; cantitatea de apa zilnica recomandata de medici este intre 6 si 8 pahare;
  • Consumati, cel putin de 2 ori pe saptamana, afine sau suc de afine;
  • Urinati imediat cum simtiti nevoia;
  • Faceti dusuri in loc de baile in cada;
  • Purtati lenjerie de corp din bumbac si evitati, intotdeauna, materialele sintetice;
  • Urinati inainte si dupa activitatea sexuala;
  • Consumati ceaiuri din fructe de padure;
  • Mariti cantitatea de Vitamina C (fie cu ajutorul suplimentelor alimentare, fie prin alimentatie); ardeiul gras si kiwi detin cea mai mare cantitate de vitamina C;
  • Nu utilizati spray-uri de igiena intima.

Infectia urinara: concluzii importante

Infectia urinara nu este o afectiune grava. Insa este important sa urmati tratamentul indicat de medic si sa gasiti remediile naturiste care sa grabeasca procesul de vindecare. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca infectia urinara, ca multe alte probleme de sanatate, apar pe fondul unui sistem imunitar slabit. Intarirea sistemului imunitar este posibila, printr-o alimentatie corecta si echilibrata.