Confruntarea cu scaderea rapida a stocurilor de masti chirurgicale, ne determina sa luam atitudine si sa ne confectionam singuri masti care sa ne asigure protectie atunci cand mergem in locuri aglomerate. Pandemia actuala generata de COVID-19 a generat cumparaturi record de masti chirurgicale, astfel ca acestea au devenit cele mai greu accesibile produse din farmacii. In cele ce urmeaza vom gasi solutii pentru masti de protectie homemade, eficiente si 100% sigure in lupta cu COVID-19.

Confectioneaza-ti singura masti pentru a te proteja asa cum trebuie de Coronavirus

Nu trebuie sa fii o croitoreasa de succes ca sa-ti confectionezi singura masti de protectie anti-COVID 19. Variantele existente de masti de protectie homemade sunt simple, sigure si eficiente. De unele probabil ca ai auzit deja, altele sunt adevarate noutati care te vor pune la treaba, mai ales ca autoritatile ne vor impune purtarea de masti si dupa terminarea perioadei de izolare la domiciliu.

Masti de protectie homemade din panza

Acestea se confectioneaza astfel: ia doua bucati de panza de 15-17 centimetri si pune-le una peste alta, apoi coase marginile. De o parte si de alta a mastii pune elastice de 15-17 centimetri.

Masti de protectie homemade din servetele nazale si hartie

Acestea se confectioneaza astfel: ia 2 foi dintr-un prosop de bucatarie, un servetel nazal, 1 bucata de hartie autoadeziva si 4 elastice groase [se pot folosi si elastice pentru pungile de alimente; desi subtiri, acestea sunt foarte rezistente si se intind la dimesiuni optime]. Pune una peste cealalalta cele doua foi de prosop de bucatarie. Pune peste acestea servetelul nazal desfacut / complet intins. Taie in 2 bucati egale patratul obtinut. Pune pe marginile laterale ale dreptunghiului obtinut cate o bucata de hartie autoadeziva. Folosind un perforator, apasa pe marginile cu hartie autoadeziva pentru a obtine gauri pe fiecare latura a dreptunghiului. Lipeste pe marginea de deasupra inca o bucata de hartie autoadeziva. La sfarsit, prinde cate o bucata de elastic de fiecare orificiu, pentru a asigura prinderea stabila a mastii de urechi. Pentru si mai multa claritate in confectionarea acestor masti de protectie homemade, acceseaza CSID.ro, unde vei gasi video-uri legate de confectionarea cu usurinta a masti faciale facute in casa.

Masti de protectie homemade din material si fetru

Acestea se confectioneaza astfel: ia 2 bucati de material (batista, bucati din haine, etc.) si taie-le in forma de dreptunghi. Daca vrei ca mastile de protectie homemade sa fie si mai sigure, foloseste la interior o bucata de fetru [sau polar]. Se recomanda fetrul pentru ca este mai dens si nu permite patrunderea virusilor la interior. Inainte de a trece la treaba, asigura-te ca ai dimensiuni de masti de protectie si pentru adulti si pentru copii. Dimensiunea mastilor de protectie homemade pentru adulti este de 23×15 cm. Pentru copii, alege dimensiunea 20×13. Taie 2 bucati de elastic, cat sa ajunga dintr-un capat in celalalt al mastii; coase-l doar in colturile mastii. Incepe sa cosi, de jur imprejur, pe dosul materialelor, lasand necusuta o portiune de cca 5 cm pentru a putea intoarce materialul pe fata. Formeaza, cu ajutorul boldurilor, trei pliuri pe marginile laterale ale mastii. Incepe sa cosi din nou de jur împrejur. Recomandarea este sa dublezi cusatura, in primul rand pentru a o face rezistenta si, in al doilea rand, pentru ca masca ta de protectie sa arate mai profi. Aceste masti de protectie homemade sunt reutilizabile si au doua fete. Le speli rapid, de mana sau in masina de spalat, si se usuca in cateva minute.

Aceste masti de protectie homemade sunt disponibile si AICI, in imagini.