Grav afectata de valul doi al pandemiei cu noul Coronavirus, tara noastra este silita sa reintroduca restrictii destul de dure, pentru ca sistemul sanitar sa nu colapseze complet. Pentru a tine pandemia sub control si pentru a ne ajuta sa trecem cu bine peste orice noua provocare, Organizatia Mondiala a Sanatatii ne recomanda un set de masuri eficiente, care sa ne protejeze de infectii.

Pe langa obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice si in zonele aglomerate, transmiterea comunitara a coronavirusului poate fi incetinita sau chiar stopata, urmand cateva reguli simple si sigure, la indemana oricui. Iata si cateva sfaturi de la experti prin care ne putem proteja cel mai bine, indiferent de locul in care ne aflam:

In autobuz, cu metroul si tramvaiul

E drept ca mijloacele de transport public sunt dezinfectate periodic, insa in putine locuri se ajunge la atat de multe apropieri intre oameni ca in autobuze, metrouri si tramvaie. Purtarea mastii ne garanteaza siguranta in timpul transportului, dar este foarte important sa reducem la minimum si apropierea fizica, atingerea manerelor de la scaune sau a barelor.

Nu trebuie nici sa ne atingem fata inainte sa ne fi spalat pe maini – chiar daca infectiile sunt mai rare in cazul Sars-CoV-2, trebuie sa tinem cont de faptul ca exista aici si alti patogeni precum rinovirusurile, a caror prezenta se face observata din ce in ce mai des, alaturi de infectia cu Covid. Aglomeratie la metrou sau autobuz? Mai bine asteapta urmatoarea plecare!

La scoala si acasa

Cu cei de la scoala sau din familie ne petrecem majoritatea timpului. In propriul camin, distantarea sociala nu este deloc realista. Putem opta, in schimb, pentru o igiena obligatorie: aerisire si dezinfectari permanente.

Si chiar daca la scoala nu exista purificatoare de aer cu filtre impotriva aerosolilor, asa cum se intampla in occident, exista intotdeauna optiunea distantarii in banci si deschiderea frecventa a ferestrelor. Asadar, imbracati-va copiii bine si…aerisiti, aerisiti si iar aerisiti! Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca virusul care provoaca Covid-19 poate fi transmis mai degraba prin picaturile respiratorii, decat prin aer.

La locul de munca

Intr-o perioada ca aceasta, lucrul de acasa este sigur. Daca insa esti nevoita sa mergi la birou sau intr-o fabrica, spre exemplu, respecta distantarea si asigura-ti in mod regulat un aport de aer proaspat care sa contracareze aerosolii ce contin virusi. La locul de munca, esti indreptatita sa pretinzi angajatorului sa urmeze acele protocoale eficiente in ceea ce priveste igiena si protejarea intr-o masura cat mai mare a angajatilor.

Ideal ar fi ca sistemele de aerisire ale incaperilor sa nu combine aerul din interior cu cel evacuat – aer recirculat – ci sa il inlocuiasca in totalitate. Potrivit specialistilor in probleme de mediu, cu cat aerisirea este realizata mai des, cu atat mai mic este si riscul de infectare. O asemenea aerisire completa, efectuata o data pe ora, poate reduce aerosolii cu pana la 60%, mai spun expertii.

In mall sau la magazine

La inceputul pandemiei, confuzia cumparaturilor in mall-uri si in marile magazine a fost destul de mare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ne putem bucura in continuare de aceasta activitate, reducand la minimum pericolul contaminarii atata timp cat exista obligativitatea purtarii mastii in astfel de spatii, regulile de distantare impuse la casele de marcat, precum si schimbarea obligatorie a hainelor, odata ajunsi acasa.

Se pare ca nimic nu ne poate impiedica sa ne facem cumparaturile normale in pandemie, avand in vedere ca riscul infectiei cu acest virus prezent pe suprafete, pungi sau alimente este destul de redus in comparatie cu alte presupuse modalitati de infectare. Mai mult decat atat, spun specialistii, in masura in care o astfel de activitate ne provoaca si placere, febra cumparaturilor, ocazionala, ce-i drept, poate face chiar bine sistemului nostru imunitar. ‘’De vina’’ sunt endorfinele, acele substante secretate de creier pentru a trece mai usor peste experiente neplacute sau traumatizante, care favorizeaza procesul de insanatosire si intarire a sistemului imunitar.

La drum: in avion, in tren, pe vas

Chiar daca nu ne aflam cu totii intr-o carantina colectiva si calatoriile sunt in continuare permise, pe drum trebuie sa urmam aceleasi reguli ca si acasa sau in alte spatii inchise. Este vorba de masca, igiena, distantare si desigur, aerisirea regulata a spatiilor inchise. Cu toate ca unele restrictii sunt valabile si se pot modifica oricand, in functie de situatie, croazierele sunt inca permise. In cazul navelor care circula, s-a impus obligativitatea testarii atat pentru pasageri, cat si pentru echipaj, reducandu-se astfel riscul de infectare la minimum. Totodata, la asta se adauga si limitarea capacitatii navelor, care se ridica la aproximativ 50%.

Pentru siguranta pasagerilor si personalului din avioane si trenuri, mai ales daca distantarea de minimum 1 metru nu este posibila sau respectata, este impusa obligativitatea purtarii mastii. Insa chiar si cu toate aceste reguli valabile pe apa, in aer si pe uscat, cine constata ca prezinta simptome de boala, trebuie sa se supuna controlului medical.

In salile de sport si de spectacol

Poate cele mai periculoase locuri. Studiile spun insa ca sportul si cultura nu trebuie sa dispara nici in conditiile pandemiei actuale de coronavirus. Sesiunile de antrenament in spatii inchise presupun un anumit pericol, deoarece efortul impreuna cu frecventa ridicata a respiratiei raspandesc particule de saliva in intreaga incapere.

Aici, ca si in alte domenii, decisive sunt distantarea si aerisirea completa a salilor de sport, de minimum 5 ori pe ora. Nu este recomandata ventilarea aerului, care face mai mult rau decat bine, intrucat aerosolii cu virusi vor ajunge dintr-un loc in altul a salii de sport. Tehnicile moderne de aerisire previn pericolul contaminarii si in cinematografe, teatre si sali de concerte, cu conditia ca toti spectatorii sa poarte masti si sa fie asezati la o distanta suficient de mare unii de altii.