Stiai ca bolile cardiovasculare constituie principala cauza de mortalitate la nivel mondial? Potrivit statisticilor, si la noi in tara se produce un infarct miocardic la fiecare 30 de minute, iar 10% dintre ele se soldeaza cu un deznodamant fatal.

Inima, situata in partea stanga a pieptului, este formata dintr-un muschi numit miocard, ce inchide doua parti distincte, separate de un perete intraventricular. Fiecare jumatate are, la randul ei, doua cavitati – atriile si ventriculele. Partea stanga trimite sangele neoxigenat catre plamani, in timp ce partea dreapta primeste de la plamani sangele oxigenat.

Ritmul cardiac este influentat de emotii, angoase si stres. Daca si tu confrunti cu astfel de trairi, cu siguranta ca te-ai gasit in situatia in care inima a inceput sa-ti bata foarte repede (tahicardie) sau in mod dezordonat (aritmie). Cresterea ritmului cardiac se mai poate datora oricarei scaderi a nivelului de oxigen din sange, densitatii in oxigen, tensiunii arteriale, activitatilor fizice, caldurii corpului si intensitatii corpului sau a efortului.

Stresul, hipertensiunea, alcoolul, tutunul si excesul de colesterol sunt cei mai mari dusmani ai inimii. Cand un muschi cardiac este privat de oxigen, el se necrozeaza, iar pericolele cardiovasculare sunt iminente. Indiferent de situatie, este bine sa ne ‘’ascultam’’ inima si sa-i descifram semnalele prin care ne transmite ca functioneaza prost.

Inima de femeie bate altfel decat inima unui barbat

Stiai ca o inima de femeie bate altfel decat o inima de barbat? Studiile au aratat ca estrogenul protejeaza mai bine femeile de ateroscleroza si infarct, pana la monepauza. Insa, odata cu intrarea la menopauza, riscul creste foarte mult.

De asemenea, ingrijorator este si faptul ca primul infarct face de doua ori mai multe victime printre femei decat in randul barbatilor. Pe langa durerile in piept, femeile acuza dificultati de respiratie, greata, varsaturi, dureri de ceafa, spate si maxilare.

La fel stau lucrurile si cu medicamentele, care actioneaza altfel decat la barbati, fiind metabolizate si stocate altfel in organismul femeii.

Partea buna este ca inima ‘’vorbeste’’ prin semnale ce pot fi descifrate cu usurinta atunci cand iti asculti corpul. Actionand la timp cu cele mai bune decizii, poti preveni un dezastru. Descifreaza mesajele corpului. Daca te regasesti intr-una din urmatoarele situatii, este bine sa consulti un medic generalist. Este posibil ca inima ta sa functioneze prost si sa aiba nevoie de ajutor in acest sens.

Tulburari ale ritmului cardiac

Stresul emotional, altitudinea sau efortul pot duce la accelerarea batailor inimii, care are nevoie de o anumita perioada de timp pentru a reveni la ritmul sau normal. Unele personae se confrunta cu tahicardie (accelerarea mai mult sau mai putin permanenta a inimii), iar altele cu bradicardie (cand inima bate prea incet).

Senzatia ca ‘’pieptul strange’’ (gheara in piept)

Impresia de ‘’gheara in piept’’ poate fi scurta, de durata, ori se poate instala cateva ore la rand. Senzatia ca ‘’pieptul strange’’ apare spontan sau poate fi provocata de o emotie. Senzatia este una extrem de neplacuta, gandindu-te, poate, la ce e mai rau. Totodata, uneori, cand iti inghiti saliva sau cand mananci, poti experimenta o senzatie recurenta de jena in piept, ca si cum ai absorbi ceva prea mare. Nu intarzia sa consulti un medic!

Durere intre omoplati

Aceasta durere, care nu este constanta, apare si dispare. Se resimte de cele mai multe ori in partea stanga, avand tendinta sa iradieze in brat.

Durere in bratul stang

In cazul inimii, durerea este independenta de o durere mecanica. Chiar daca, de cele mai multe ori,  nu este decat o jena, cel mai bine este sa consulti un medic.

Durere in maxilare

Cand inima functioneaza prost, ea poate provoca spasme ale maxilarului. Poate mai putin cunoscut este faptul ca muschii maxilarelor au cateva fibre nervoase pe care le impart cu inima si coloana cervicala. Si unele dureri in zona cervicala pot fi de origine cardiaca, insa acest fapt se intampla rar.

Junghi in coaste

Senzatia de junghi in coaste este aceeasi pe care o resimti dupa o alergare intensa. O poti resimti si in partea dreapta si in cea stanga. Apare si dispare in functie de natura activitatii fizice si poate fi resimtita inclusiv in momentele de repaus.

Angoasa subita

Angoasa subita, insotita de transpiratii reci si de o jena in piept, da senzatia unui pericol iminent. Desi, in majoritatea cazurilor, s-a demonstrat a fi nimic grav, trebuie, totusi, sa consulti un medic.

Senzatie de ‘’minte goala’’, ameteli

Un alt semnal prin care inima te avertizeaza ca nu este in regula se manifesta prin senzatia de ameteala totala, de ‘’alunecare a pamantului de sub picioare’’, de lipsa de echilibru.

Paloare accentuata

O paloare extrema se datoreaza reducerii circulatiei cutanate. Organismul asigura alimentarea sanguina a creierului si a inimii. Cand aceasta este insuficienta, el incearca sa blocheze alimentarea celorlalte organe, pentru a   aduce un aport sanguin complementar la creier si inima, iar compensarea cea mai usoara se face pe seama pielii. Cand pielea este mai putin irigata, ‘’paleste’’. Pe de alta parte, inima beneficiaza din plin.