Cresterea imunitatii a fost si este un subiect de interes, mai ales in contextul actual, al pandemiei de Coronavirus. Desi nu exista solutii minune care sa contribuie la cresterea imunitatii, ajutorul vine, intotdeauna, din alimentatie. Asadar, o alimentatie echilibrata, alcatuita preponderent din fructe si legume, ajuta organismul sa lupte impotriva virusilor si bacteriilor, contribuind la intarirea lui.

In cele ce urmeaza vom povesti despre alimentele minune pentru cresterea imunitatii si intarirea sistemului imunitar la copii si adulti. Chiar daca unele alimente sunt bifate si incluse in dieta noastra zilnica, exista si altele care te vor surprinde.

Ce este imunitatea?

Termenul de „imunitate” vine din latinescul „immunis” si inseamna protectie naturala impotriva bolilor infectioase. Asadar, functia de baza a sistemului imunitar este cea de protectie. Un sistem imunitar puternic reuseste sa ne protejeze impotriva microbilor, virusilor, bacteriilor si agentilor patogeni.

Sistemul imunitar este raspunzator de functionarea normala a intregului organism, extinzandu-se la nivelul tuturor organelor si tesuturilor. Un sistem imunitar matur functioneaza diferit fata de un sistem imunitar in formare, motiv pentru care rolul nostru este esential in „educatia” sistemului nostru imunitar.

Intarirea sistemului imunitar la adulti si copii

Despre intarirea sistemului imunitar, atat la adulti, cat si la copii, s-a povestit mult de-a lungul anilor, ceea ce a condus la idei impartite. Unii specialisti recomanda sustinerea sistemului imunitar cu ajutorul produselor naturiste sau suplimentelor alimentare. Alti specialisti spun ca nu trebuie sa antrenam in niciun fel sistemul imunitar, deoarece fortarea acestuia poate conduce, la varsta adulta, la boli autoimune.

Desi exista multe studii care fac referire la produsele pentru imunitate (destinate, in principal, copiilor), noi nu vom dezbate astfel de subiecte in randurile ce urmeaza. Ne vom axa pe a va prezenta cum sa contribuim la cresterea imunitatii prin alimentatie.

Asadar, vom vorbi despre acele alimente minune, cu rol esential in cresterea imunitatii si intarirea sistemului imunitar, la adulti si copii. Am alcatuit un top al produselor alimentare cu rol in cresterea imunitatii pe care vi-l prezentam in cele ce urmeaza:

Kefirul – un produs natural pentru imunitate de fier; kefirul contine probiotice si prebiotice, benefice pentru flora intestinala. Continutul bogat de vitamine (vitamina B, caroten, vitamina E si K) si minerale (potasiu, zinc, magneziu, fosfor, iod si calciu) face ca acest produs alimentar sa se situeze in topul alimentelor esentiale pentru cresterea imunitatii.

Ghimbirul – este un condiment cu proprietati antivirale si antibacteriene. Consumul de ghimbir activeaza scutul de aparare al organismului, oferindu-i forta necesara in lupta cu infectiile si virozele.

Fructul de noni – inca nu foarte popular, fructul de noni are o concentratie foarte mare de vitamina C, ceea ce-l face indispensabil pentru o imunitate de fier.

Ciupercile – acestea joaca un rol important in cresterea imunitatii si intarirea organismului, deoarece contin proteine de calitate si numeroase vitamine.

Afinele – aceste fructe minune sunt recomandate nu doar copiilor, ci si adultilor. Cu rol esential in cresterea imunitatii, afinele si-au dovedit eficienta sporita in blocarea agentilor patogeni ce ataca sistemul imunitar. Afinele contin fibre, precum si vitamine necesare unui organism puternic (vitamina C, vitamina K, vitamina E). Fitonutrientii intra si ei in compozitia afinelor, avand rol de baza in intarirea sistemului imunitar ajuns la maturitate.

Pestele – sursa de vitamina A, vitamina D, vitamina B6 si vitamina B12, pestele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra. Se recomanda consumul de peste de minim doua ori pe saptamana. Pastravul, heringul, somonul, macroul si sardina sunt tipurile de peste cu cea mai mare concentratie de zinc, iar zincul este cunoscut pentru rolul sau in cresterea imunitatii.

Produsele apicole – mierea, laptisorul de matca si polenul sunt alimente cu vechime in cresterea imunitatii. Important este sa alegem produse apicole de calitate pentru a profita la maxim de beneficiile lor. Republica Bio dispune de cea mai mare oferta de miere de Manuka, 100% ecologica, pentru o imunitate puternica.  Toate magazinele online de produse bio, naturale si organice ne pun la dispozitie alimente sanatoase, care contribuie la cresterea imunitatii pe termen lung. Alte astfel de magazine bio online: Vegis.ro, Obio.ro, Biomania.ro.