Sfaturi de nutritie pentru un stil de viata sanatos

Auzim tot mai des vorbindu-se despre un stil de viata sanatos, despre o alimentatie echilibrata pentru o sanatate de fier. Insa, termenul „stil de viata sanatos” se personalizeaza in functie de necesitatile fiecarui organism in parte. Tocmai de aceea, persoanelor care doresc sa slabeasca li se recomanda planuri de nutritie personalizate, tinandu-se cont de kilogramele de care doresc sa scape si de obiceiurile culinare pe care le-au dobandit de-a lungul timpului. O cura de slabire nu functioneaza daca se elimina complet anumite alimente. Intr-o dieta personalizata alimentele interzise sunt eliminate treptat.

In cele ce urmeaza discutam despre top sfaturi de nutritie care sa ne conduca spre un stil de viata sanatos si usor de parcurs. Vom afla, impreuna, care sunt cele mai utile sfaturi de nutritie pentru un organism puternic, care sa lupte eficient.

Plecam de la premiza ca obiceiurile culinare trebuie sa fie unele sanatoase, chiar daca avem si zile in care trisam. Important este sa constientizam nevoia de a manca sanatos si necesitatea de a manca pentru a trai, ci nu de a trai pentru a manca. Cantitatea este, de asemenea, importanta, cand vine vorba de stil de viata sanatos. Mancam atat cat ne este necesar, nu mancam emotional sau in cantitati mari.

Hrana este combustibil pentru orice activitate pe care o desfasuram, in orice moment al zilei. Daca avem o alimentatie echilibrata si sanatoasa, ne putem concentra mai bine, putem memora si invata cu mai multa usurinta, suntem mai activi si sanatosi.

Stiai despre aceste sfaturi de nutritie?

Cu totii am remarcat ca, atunci cand ne privam corpul de anumiti nutrienti, ne simtim slabiti, nu avem energie, avem dureri de cap, ne simtim epuizati si obositi.

Top sfaturi de nutritie pentru mai multa energie si un tonus mai bun:

  1. Mesele trebuie sa fie momente de repaus si de comunicare;
  2. Nu trebuie sa mancam pana simtim senzatia de saturatie;
  3. Sanatatea se mentine mai usor cu legume si fructe proaspete; legumele conservate contin o cantitate mult prea mare de sare, iar fructele din conserve au zahar adaugat;
  4. Combinarea corecta a alimentelor este importanta pentru un stil de viata sanatos; combinatii incorecte de alimente: proteinele animale cu amidonul; fructele cu restul alimentelor (fructele se mananca doar pe stomacul gol), glutenul din paine cu proteinele animale, etc.
  5. In timpul mesei si imediat dupa masa nu se bea apa si nu se consuma alte lichide fierbinti sau reci; apa se bea cu minimum 20-30 de minute inainte de masa;
  6. Laptele este sanatos doar daca se consuma gol, adica nu se amesteca cu niciun aliment;

Chiar daca facem alegeri bune in ceea ce priveste alimentatia de zi cu zi, cantitatea este, de cele mai multe ori, cea care face diferenta. Este mai sanatos sa avem mai multe mese pe zi, in cantitati mici, decat o singura masa imbelsugata. Trebuie sa ne hranim bazandu-ne pe principiul o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Daca nu mancam si cu mintea, mancatul excesiv, pe termen lung, aduce cu sine afectiuni dintre cele mai serioase (obezitate, diabet zaharat, boli de inima, depresie, colesterol marit, etc.).

Recomandarea este sa culegem cat mai multe sfaturi de nutritie si sa le le bifam pe cele mai importante si pe cele care credem ca ni se potrivesc stilului alimentar cu care suntem deja deprinsi. Renuntarea la alimentele care ne imbolnavesc este absolut necesara, insa implementata treptat in nutritia zilnica.