Ce înseamnă ‘Z’ în timestamp-ul Unix ‘120314170138Z’? (Programare, Fus Orar, X509Certificat, Unix Timestamp, Timestamp)

HomeCoder a intrebat.

Am un certificat X.509 care are următoarele 2 timestamp-uri:

['validFrom'] = String(13) "120314165227Z"
['validTo']   = String(13) "130314165227Z"

Ce înseamnă caracterul postfix ‘Z’. Specifică zona de timp?

Comentarii

  • În mod normal indică ora „zulu”, aka, UTC/GMT. vezi: meta.stackexchange.com/questions/15986/… – –  > Por Marc B.
  • Ce a produs această ieșire și de ce folosește un an din 2 cifre? –  > Por Keith Thompson.
  • @Keith Thompson A fost produsă în PHP 5.2 cu: var_dump(openssl_x509_parse($certString)) – –  > Por HomeCoder.
3 răspunsuri
Sogger

Da. „Z” reprezintă ora Zulu, care este, de asemenea, GMT și UTC.

De la http://en.wikipedia.org/wiki/Coordinated_Universal_Time:

Fusul orar UTC este uneori indicat cu litera Z – o trimitere la fusul orar nautic echivalent (GMT), care este indicat cu un Z începând cu aproximativ 1950. Litera se referă, de asemenea, la „descrierea zonei” de zero ore, care a fost utilizată din 1920 (a se vedea istoria fusurilor orare). Deoarece cuvântul Z din alfabetul fonetic NATO și cuvântul radioamator pentru Z este „Zulu”, UTC este uneori cunoscut ca ora Zulu.

Din punct de vedere tehnic, deoarece definiția fusurilor orare nautice se bazează pe poziția longitudinală, ora Z nu este exact identică cu „zona” orară GMT reală. Cu toate acestea, deoarece este utilizat în principal ca oră de referință, nu contează în ce zonă a Pământului se aplică, atâta timp cât toată lumea folosește aceeași referință.

Din nou de pe wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Nautical_time:

În jurul anului 1950, un sufix de litere a fost adăugat la descrierea zonei, atribuind Z zonei zero, iar A-M (cu excepția lui J) la est și N-Y la vest (J poate fi atribuit la ora locală în aplicații non-nautice; zonele M și Y au aceeași oră de ceas, dar diferă cu 24 de ore: o zi întreagă). Acestea urmau să fie vocalizate cu ajutorul unui alfabet fonetic care pronunță litera Z ca Zulu, ceea ce a dus uneori la utilizarea termenului „Zulu Time”. Fusul orar Greenwich se întinde de la 7,5°W la 7,5°E longitudine, în timp ce zona A se întinde de la 7,5°E la 22,5°E longitudine, etc.

Comentarii

  • Care este abrevierea pentru PDT și PST –  > Por viper.
  • Depinde în totalitate de context și de formatul pe care îl așteaptă destinația ta. Dacă încerci să mapezi PDT și PST în valori de fus orar nautic, folosește T și, respectiv, U (timeanddate.com/time/zones) Totuși, nu uitați că, deși valorile de decalaj sunt aceleași, zonele geografice pe care le reprezintă nu sunt. –  > Por Sogger.
  • Acest răspuns contrazice referințele. Presupunând că paginile Wikipedia sunt corecte, „z” nu înseamnă „zulu”, ci „zero”, deoarece UTC este fusul orar „zero”. „zulu” este doar cuvântul din alfabetul fonetic NATO pentru „z”. Cu alte cuvinte, îi spunem „ora zulu” din cauza lui „z”, spre deosebire de inversul pe care îl sugerează acest răspuns, și anume că „z” este folosit pentru că este o prescurtare pentru „ora zulu”. Din nou, presupunând că aceste referințe sunt corecte. Nu am cunoștințe externe suplimentare pe această temă…  > Por mowwwalker.
Carl Norum

Z vine de la „Zulu” – orele dvs. sunt în UTC. De la Wikipedia:

Fusul orar UTC este uneori indicat cu litera Z – o trimitere la fusul orar nautic echivalent (GMT), care este indicat cu un Z începând cu aproximativ 1950. Litera se referă, de asemenea, la „descrierea zonei” de zero ore, care a fost folosită din 1920 (a se vedea istoria fusurilor orare). Deoarece cuvântul Z din alfabetul fonetic NATO și cuvântul radioamator pentru Z este „Zulu”, UTC este uneori cunoscut ca ora Zulu. Acest lucru este valabil mai ales în aviație, unde Zulu este standardul universal.

mowwwalker

„Z” nu înseamnă „Zulu”.

Nu am mai multe informații decât articolul din Wikipedia citat de cele două răspunsuri existente, dar cred că interpretarea conform căreia „Z” înseamnă „Zulu” este incorectă. Ora UTC este denumită „ora Zulu” datorită utilizării lui Z pentru a o identifica, și nu invers. Se pare că „Z” a fost folosit pentru a marca fusul orar ca fiind „zona zero”, caz în care „Z” înseamnă, fără surpriză, „zero” (presupunând următoarele informații din Wikipedia este corectă):

În jurul anului 1950, un sufix de literă a fost adăugat la descrierea zonei, atribuind Z zonei zero, iar A-M (cu excepția lui J) la est și N-Y la vest (J poate fi atribuit orei locale în aplicații non-nautice – zonele M și Y au aceeași oră de ceas, dar diferă cu 24 de ore: o zi întreagă). Acestea pot fi vocalizate cu ajutorul alfabetului fonetic NATO, care pronunță litera Z ca Zulu, ceea ce a dus la utilizarea termenului „ora Zulu” pentru ora medie de la Greenwich sau UT1 începând cu 1 ianuarie 1972.