Nu se poate rula qmake în Mac Terminal (Programare, C++, Macos, Qt, Qmake)

Nick Corin a intrebat.
a intrebat.

Învăț Qt pentru cursul meu de C++ de la colegiu. Încerc să configurez mediul pentru prima mea temă, dar se pare că nu reușesc să o fac cum trebuie. Jur că am mai rulat qmake în terminal înainte, dar acum, de când am instalat Qt 5.2 cu Qt Creator, nu pot crea proiectele în terminal.

Niciuna dintre comenzi nu este recunoscută și, pe deasupra, dacă încerc să compilez un fișier standard C++ cu

#include <QtGui>

compilatorul nu îl găsește. Compilatorul g++ pe care îl folosesc nu găsește nici una dintre bibliotecile Qt pe care încerc să le import. M-am uitat pe internet și soluția pe care am găsit-o a fost doar să execut

brew install qt

în Terminal și să sperăm că se rezolvă de la sine, deși terminalul aruncă o eroare și nu o instalează odată ce este descărcată. Trebuie neapărat să reușesc să fac acest lucru să funcționeze pentru tema mea.

Orice ajutor ar fi foarte apreciat.Mulțumesc în avans!

* EDIT *

Bine, deci am adăugat bin-ul qmake în variabila PATH. Aceasta a fost calea:

/Users/#####/Qt5.2.1/5.2.1/clang_64/bin

Problema este că acum nimic din fișierele mele sursă C++ nu este recunoscut. Nici unul dintre importurile precum QString sau QTextStream sau QtGui, etc. Ce poate cauza acest lucru?

Comentarii

  • vă rog să ne furnizați eroarea qmake(sau orice eroare) pe care v-a dat-o! –  > Por andrea.marangoni.
  • ######:~ ######$ qmake -bash: qmake: comanda nu a fost găsită –  > Por Nick Corin.
  • Relevant dacă sunteți interesat de Qt prin MacPorts: stackoverflow.com/a/31318672/1959808 –  > Por Ioannis Filippidis.
6 răspunsuri
andrea.marangoni

Ați setat variabila de mediu PATH cu calea către Qt?

în Terminal fă: echo $PATH și caută ceva de genul /usr/local/Qt-5.x.x/bin:PATH

Dacă nu există nici o cale către qt-ul instalat, setați-o astfel:

În .profile (dacă shell-ul dvs. este bash), adăugați următoarele linii:

PATH=/usr/local/Qt-5.0.2/bin:$PATH
export PATH

Pentru a vă ajuta în acest proces, probabil că ați dori să citiți aici: QT mac install

RĂSPUNS LA O NOUĂ ÎNTREBARE

Dacă scriind codul nimic nu pare a fi recunoscut, ar trebui să adăugați linkul la pagina dvs. include director. La include este locul unde se află toate fișierele de antet, astfel încât IDE-ul dvs. vă poate oferi sugestii despre metoda clasei etc…

Comentarii

  • Eu nu am făcut asta încă nu, și nu pare să funcționeze. Qt nu este instalat în acea cale. Cumva a ajuns doar în biblioteca mea User instalată în Qt5.2.1, iar folderul bin este Qt5.2.1/5.2.1/clang64/bin. Chiar am impresia că am făcut ceva greșit cu instalarea. Când încerc să instalez folosind brew îmi spune că versiunea qt 4.8.5 este instalată, dar nu este legată. –  > Por Nick Corin.
  • bineînțeles că ar trebui să puneți calea personală. încercați să localizați unde este instalat exact (cu ‘locate’ din terminal) și editați fișierul PATH. Altfel dacă crezi că ai făcut ceva foarte greșit îți sugerez să dezinstalezi și să reinstalezi cu tutorialul pe care ți l-am oferit. –  > Por andrea.marangoni.
  • Am folosit PATH=/usr/local/Cellar/qt5/5.7.0/bin:$PATH. Înlocuiți 5.7.0 cu orice versiune este în Homebrew –  > Por FloatingRock.
  • Pe mac calea mea a fost așa, am instalat prin intermediul programului de instalare unificat dmg. /Users/ishandutta2007/Qt/5.11.2/clang_64/lib –  > Por ishandutta2007.
Kuba nu a uitat-o pe Monica

În general, nu este necesar deloc să se atingă PATH-ul pe orice sistem (Mac, Unix, Windows) doar pentru a utiliza Qt. Este posibil să aveți mai multe versiuni Qt instalate în paralel (să zicem 4.8 din macports, 5.2, git stable etc.).

O modalitate de a construi un proiect Qt pe Unix este (înlocuiți căile relevante pentru configurația dvs.):

mkdir ~/build-dir
cd ~/build-dir
~/Qt5.2.1/5.2.1/clang_64/bin/qmake ~/src/myproject/myproject.pro
make -j2
# were N in -jN is the number of CPU cores on your system

Morten Kristensen

Motivul pentru care nu puteți executa programul este că nu se află în fișierul $PATH din shell-ul pe care îl utilizați. Găsiți mai întâi unde se află și apoi adăugați directorul la acel director binar la directorul dvs. $PATH variabila de mediu. Apoi îl veți putea executa în terminal.

De exemplu, dacă folosiți ZSH și programul dvs. se află în „/opt/local/bin”, atunci executați următoarele pentru a-l face disponibil prin intermediul $PATH:

export PATH=$PATH:/opt/local/bin

După acest moment, veți putea să executați programul. Și ar trebui să adăugați acest lucru la fișierul RC al shell-ului dumneavoastră.

CroCo

Dacă ați instalat Qt SDK, atunci calea lui qmake nu este inclusă automat ca variabilă de mediu, așa că trebuie să o faceți manual. Acest lucru este valabil și în Windows. Mi s-a părut ciudat acest lucru. Ar trebui să fie inclusă automat, dacă nu există un motiv sensibil în spatele ei.

Kaka Ruto

În cazul meu, mi-am dat seama că .bashrc nu se încărca automat la o nouă sesiune de terminal după ce am adăugat qmake PATH la fișier (utilizând echo 'export PATH="$(brew --prefix [email protected])/bin:$PATH"' >> ~/.bashrc).

Așa că am rulat pur și simplu source ~/.bashrc și bam! A funcționat!

Teenenggr

Lucrând pe 9 APR 2020set Pathecho ‘export PATH=”/usr/local/opt/qt/bin:$PATH”” >> ~/.bash_profile

Tags:, , ,