Cu siguranta ai auzit despre folosirea postului intermitent in curele de slabire. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre ce inseamna post intermitent si despre rolul pe care postul intermitent il are in curele de slabire.

Ghid complet despre postul intermitent

Postul intermitent nu este doar o cura de slabire, ci un stil de viata. Noi am auzit despre postul intermitent, pentru prima data, de la Ligia Pop, autor, raw chef si consultant in nutritie. Am aprofundat subiectul si va relatam, in randurile urmatoare, concluziile la care am ajuns cu privire la plusurile si minusurile unei cure de slabire prin post intermitent. 

Ce presupune postul intermitent?

Prin post intermitent se intelege, pe scurt, un model de alimentatie prin care se limiteaza, pentru o anumita perioada de timp, consumul de alimente. Termenul de post intermitent este folosit mai des [chiar si la noi] in limba engleza – Intermittent Fasting [IF].

Postul intermitent este o notiune care face referire la alternarea perioadelor de abstinenta de la alimente [timp de 16 pana la 24 de ore] cu perioadele de aport normal de alimente si calorii [timp de 8 pana la 24 de ore], in functie de tipul de IF ales. Ideea principala a postului intermitent este aceea de a reduce consumul de calorii si, implicit, reducerea greutatii si a masei corporale.

Avantajele postului intermitent asupra sanatatii

Din ce in ce mai popular in randul vedetelor nationale si internationale, postul intermitent este, fara doar si poate, un stil de viata. De exemplu, Ligia Pop foloseste tehnica de Intermittent Fasting de mai bine de 7 ani si se bucura de rezultate minunate asupra sanatatii si starii generale de bine. Mai multa energie, o digestie mai buna si o greutate care s-a mentinut de-a lungul celor 7 ani de dieta prin post intermitent. Alte vedete care practica Intermittent Fasting de multi ani: Beyonce, Jennifer Lopez, Nicole Kidman, Chris Hemsworth sau Hugh Jackman.

Postul intermitent nu are avantaje doar asupra scaderii in greutate, ci si asupra tenului, care devine curat, mai luminos si lipsit de impuritati. Toate acestea datorita faptului ca, prin IF, se reduce cantitatea de toxine din organism.

Tonifierea corpului este alt avantaj trecut pe lista rezultatelor miraculoase obtinute prin post intermitent. Asociat unui stil de viata din care nu lipseste sportul, postul intermitent tonifica si contribuie la obtinerea formelor perfecte.

Tipuri de post intermitent

Avantajul postului intermitent este ca poate fi personalizat, in functie de nevoile fiecarui organism in parte. Asadar, exista mai multe tipuri de post intermitent:

Intermittent Fasting 16:8 – aceasta varianta de dieta presupune sa sari peste micul dejun, sa mananci o data la 8 ore si, in urmatoarele 16 ore, sa nu consumi niciun aliment;

Intermittent Fasting „Mananca, Opreste-te, Mananca” – aceasta varianta de dieta prin IF inseamna ca, o data sau de doua ori pe saptamana, sa nu consumi niciun aliment pe parcursul a 24 de ore;

Intermittent Fasting 5:2 – aceasta metoda de dieta prin IF presupune ca, in doua zile neconsecutive din saptamana, sa consumi doar 500-600 de calorii, iar in celelalte 5 zile ale saptamanii sa mananci normal.

Concluzia vine, evident, de la specialisti, care atentioneaza si asupra riscurilor Intermittent Fasting-ului, in ideea in care acest tip de dieta nu este corect urmat. Revista Viva ne pune la dispozitie sfaturile nutritionistului Gianluca Mech, care spune ca postul intermitent aduce beneficiile dorite daca este tinut doar 2 zile pe saptamana. Daca se exagereaza, organismul este privat de alimentatie, deci de energie. Ne vom simti nu doar obosite, ci si slabite, epuizate. Evident, un corp slabit, este un corp care nu poate lupta cu forta impotriva virusurilor, bacteriilor si bolilor.   

Tot Gianluca Mech spune ca, urmata cu simt de raspundere si corectitudine, dieta de slabire prin Intermittent Fasting aduce beneficii uimitoare asupra regenerarii celulelor deteriorate.