Cum să recuperați datele de pe un card SD defect? (Unix, Utilități, Recuperare De Date)

user6148 a intrebat.

Am un card SD de 4GB cu câteva fotografii de familie pe care trebuie să le recuperez. Când introduc cardul în cititorul meu de carduri, acesta apare ca un dispozitiv necunoscut de 32 MB (ca /dev/sde) și nu poate fi montat. Când îl introduc din nou în aparat (un Nikon D60), acesta spune că cardul trebuie formatat (la fel ca și când îl introduc într-o mașină cu Windows). Vreau să recuperez toate fotografiile de pe card (au mai fost și altele înainte de fotografiile de familie), deoarece nu știu câte am făcut sau dimensiunile lor exacte (dar cred că toate erau JPEG). Cardul ar trebui să fie formatat ca un sistem de fișiere FAT32.

Ce utilitare Linux sau Unix sunt disponibile pentru a recupera fișierele? Pot să o fac eu însumi sau trebuie să caut ajutor profesionist?

Edit: Se pare că cititorul meu de carduri a deteriorat cardul într-un fel, făcându-l ilizibil și neformatabil. Când am verificat un alt card care era exact la fel (cu excepția faptului că nu conținea niciun fișier), l-a „distrus” și pe al doilea. Aș dori să folosesc din nou cel de-al doilea card, așa că există un instrument pentru a formata un card deteriorat care nu știe (sau nu poate raporta corect) cât de mare este?

5 răspunsuri
Gilles ‘SO- nu mai fi rău’

În primul rând, din experiența dvs. cu al doilea card, se pare că cititorul dvs. este deteriorat și că acum deteriorează cardurile pe care le introduceți în el. Nu mai folosiți imediat acel cititor și încercați să recuperați cardul cu un alt cititor. Dacă datele tale sunt cât de cât valoroase, încearcă să-ți iei un cititor de marcă cu o calitate mai bună decât unul cu preț de jos.

Dacă cardul este pur și simplu parțial ilizibil și nu complet ilizibil, încercați mai întâi să copiați tot ce puteți de pe card într-un fișier imagine. Nu folosiți dd pentru acest lucru, deoarece se va opri din citit la prima eroare. Utilizați instrumente precum dd_rescue sau ddrescue. Ambele instrumente încearcă să preia cât mai multe date posibile de pe disc. Exemplu de utilizare (/dev/sdc fiind dispozitivul corespunzător cardului; dacă nu știți care este acesta, rulați cat /proc/partitions și alegeți-l pe cel care pare să aibă dimensiunea corectă):

ddrescue -dr3 /dev/sdc card.image logfile

Deoarece se pare că structura sistemului de fișiere este deteriorată (sistemele de operare se oferă să formateze unitatea deoarece nu văd un sistem de fișiere valid pe ea), va trebui să încercați să recuperați fișierele individual. Din fericire, fișierele imagine încep cu un antet recognoscibil și există multe fișiere existente instrumente de cioplire care recunosc imaginile: Foremost, , MagicRescue, , PhotoRec (de la producătorii de TestDisk), RecoverJPEG, , …

Cele mai multe dintre aceste instrumente sunt disponibile pe distribuțiile unix tipice. Dar, dacă preferați, puteți rula un distribuție cu scop special sau un alt CD live care să includă instrumente de recuperare, cum ar fi SysRescueCD, , Knoppix, , CAINE

Comentarii

  • Cred că cele mai multe dintre problemele mele provin din faptul că cardurile sunt recunoscute ca fiind de numai 32MB, când ar trebui să fie de 4GB. Și nu am nicio modalitate de a spune care sunt cilindrii, capetele și sectoarele de nivel scăzut. – utilizator6148
  • @Tyler: Dacă cardul tău nu este recunoscut la dimensiunea corectă de către hardware, înlocuiește imediat cititorul. Dacă ați încercat să copiați imaginea și copia s-a oprit din cauza erorilor după 32MB, încercați din nou cu un instrument precum ddrescue. Nu trebuie să știi nimic despre cilindri / capete / sectoare. –  > Por Gilles „SO- nu mai fi rău.
  • Ce face opțiunea -dr3? Încerc să recuperez de pe un card SD, dar care nu se montează. Primesc următorul mesaj: Eroare de citire nealiniată. Dimensiunea sectorului este corectă? –  > Por user3236841.
  • De la pagini de manual -dr3 reprezintă opțiunea -d, , care înseamnă „use direct disc access”, ocolind orice memorie cache a conținutului discului din kernel, și -r3, , care înseamnă că trebuie să reîncerce citirea de 3 ori în cazul în care primește o eroare pentru un sector defect. –  > Por Sean.
user36649

PhotoRec de la http://www.cgsecurity.org/ – gratuit, open source, ușor de utilizat. Tocmai a recuperat o mulțime de fotografii de familie și videoclipuri de pe un card SD corupt. Pur și simplu descompuneți într-un dosar, rulați fișierul și îndreptați-l spre unitatea de disc.

agn

Aș recomanda TestDisk. L-am folosit cu succes pentru a recupera fișiere de pe hdd-uri corupte. În mod normal, folosesc o distribuție precum TRK sau SystemRescueCd.

utilizator495100

Nu ați detaliat pe cum datele s-au pierdut. Dacă este vorba de o ștergere logică, iar dispozitivul nu a avut parte de prea multă scriere, șansele de a recupera datele sunt bune: sfatul evident este să optați pentru TestDisk & Photorec.desigur, recomandarea tradițională: protejați dispozitivul original la scriere, oricum, expuneți-l la cât mai puțină interacțiune posibilă. Cel mai bun dintre toate, dd pe un alt suport, scoateți-l din priză și lucrați la fișierul de imagine.Dacă, pe de altă parte, „rău” în subiect înseamnă distrus fizic, lucrurile devin mai dificile, dar ar trebui să încercați oricum, pentru că, de obicei, o mică parte din blocuri devin ilizibile.Mai ales pe SD, care au reputația de a avea o rezistență foarte mare.

Comentarii

  • Nu sunt sigur că cum, dar cardul nu pare să fie în stare să se schimbe. fizic deteriorat fizic. Și nu sunt foarte familiarizat cu dd, deci cum aș putea recupera imaginea cardului? Ce anume ar trebui să fac cu imaginea? – utilizator6148
  • Încercați să găsiți o modalitate fiabilă de a conecta SD-ul la un PC. Să presupunem că reușiți și că dispozitivul brut este mapat pe dispozitivul de bloc /dev/sda (utilizați dmesg pentru a-i cunoaște numele). Apoi, procedați astfel dd if=/dev/sda of=/mnt/hda1/image.dd bs=1M unde /mnt/hda1 este punctul de montare a unui fișier de tip alt suport suficient de mare. Apoi deconectați sd-ul, faceți o copie a image.dd și lucrați pe acesta din urmă, astfel încât să nu trebuiască să reconectați SD-ul. Vezi ghidul pas cu pas al TestDisk pe pagina sa de start. Sper că din ce spui tu se pare că trebuie doar să restaurezi tabela de partiții/mbr. Mult succes. –  > Por user495100.
  • @Tyler: Nu folosiți dd, , deoarece se oprește la prima eroare. Folosiți ceva de genul ddrescue. –  > Por Gilles „SO- nu mai fi rău.
Samue

Eu am folosit photorec care vine în pachetul testdisk. A funcționat bine pentru mine pentru a recupera fotografii de pe un microsd sandisk care a fost corupt de telefonul meu.

Comentarii

  • Puteți, cel puțin, să oferiți linkuri și documentație pentru a vă completa puțin răspunsul? –  > Por HalosGhost.
  • PhotoRec a funcționat pentru mine. Cardul meu SD a pierdut sistemul de fișiere fat32 și nu a fost montat. PhotoRec m-a ajutat să recuperez cea mai mare parte din el. –  > Por Chetan Bhargava.