Cum se face ca utilizatorul Fedora să fie sudoer? (Unix, Fedora, Sudo, Administrare)

tshepang a intrebat.

Vreau să dau un utilizator Fedora sudo privilegii. Cum pot face acest lucru?

3 răspunsuri
mattdm

Adăugați utilizatorul la wheel grup:

gpasswd wheel -a username

Eu folosesc gpasswd deoarece nu toate versiunile de usermod au o modalitate ușoară de a adăuga utilizatorul la un grup fără a modifica toate grupurile utilizatorilor. Cu toate acestea, pe orice Fedora recent, usermod username -a -G wheel ar trebui să aibă același efect. De asemenea, ați putea utiliza și opțiunea system-config-users GUI, bineînțeles.

Dacă utilizați Fedora 14 sau o versiune anterioară, utilizați visudo pentru a edita fișierul sudoers eliminând # din această linie:

%wheel  ALL=(ALL)       ALL

Aceasta este valoarea implicită în fișierul sudoers pe Fedora 15 și mai noi, astfel încât adăugarea utilizatorului la wheel este tot ce trebuie să faceți. Rețineți că acest lucru nu va avea efect imediat; cel mai simplu lucru de făcut este să vă deconectați și să vă conectați din nou.

Vedeți și această întrebare și răspuns de pe Server Fault pentru informații despre acordarea unui comportament de tip sudo „auth as self” pentru wheel membrilor grupului pentru aplicațiile grafice care utilizează consolehelper sau PackageKit.

Tok

Presupun că prima întrebare este dacă aveți sudo instalat pe serverul (serverele) în cauză? Presupunând că da, este doar o chestiune de a decide dacă doriți să tratați utilizatorul ca pe o entitate unică sau ca parte a unui grup, un grup care poate avea doar 1 singur membru. Comanda visudo ca root vă va da acces la editarea fișierului sudoers, adesea /etc/sudoers.

prima:

user ALL= /foo/bar

a doua:

%group  ALL= /foo/bar

Acestea sunt doar două exemple, pachetul sudo are la dispoziție un număr imens de caracteristici și opțiuni de configurare. Vă recomand să citiți sudoers, fișierul de configurare al lui sudo, manualul. De asemenea, vă recomand să începeți simplu și să ajungeți la configurația reală dorită.

Comentarii

  • De fapt, tot ce vreau este să pot face lucruri simple de administrare, cum ar fi sudo yum install blah. –  > Por tshepang.
  • În funcție de dimensiunea setului de „lucruri simple de administrare”, ar putea fi mai convenabil să folosiți aliasing-ul sudo pentru a stabili o listă de comenzi permise și să oferiți o escaladare a privilegiilor la această listă decât să le enumerați pe fiecare cu propria configurație. –  > Por Tok.
  • Nu sunt sigur de ceea ce vreți să spuneți. Am vrut doar ceva la fel de simplu ca adăugarea user ALL=(ALL) ALL, fără a vă rupe creierul cu multitudinea de opțiuni sudo? Întreb pentru că în Debian modul recomandat este să adăugați utilizatorul la grupul sudo, așa că am vrut să știu care este în Fedora. –  > Por tshepang.
  • Această sintaxă va funcționa și pentru Fedora, totuși, nu aș recomanda să acordați acces sudo nerestricționat la toate comenzile ca regulă generală. –  > Por Tok.
  • @Tshepang – Mi-a scăpat a doua parte a întrebării tale anterioare. Cred că Fedora vă va permite să specificați un utilizator după nume în fișierul sudoers fără a-l adăuga la vreun grup anume. Ați întâmpinat una sau mai multe probleme cu această abordare? –  > Por Tok.
Konner Rasmussen

Am căutat pe Google acest lucru:

Cum să faceți din utilizatorul Fedora un sudoer?

A vizionat acest videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=3uApwHl0PQA

Care a condus la acest utilitar (fedy):

http://satya164.github.io/fedy/

care poate fi instalat cu următoarea comandă (funcționează pentru mine în fedora 20):

su -c „curl http://satya164.github.io/fedy/fedy-installer -o fedy-installer && chmod +x fedy-installer && ./fedy-installer”

furnizați parola cerută, după ce se termină instalarea, executați

su -c fedy

și interfața de utilizare va rula. Puteți apoi să vă adăugați utilizatorul la lista sudoers:

asigurați-vă că reporniți după ce ați făcut aceste modificări.