Ecran negru după GRUB (Unix, Linux, Boot, Grub2, Livecd, Uefi)

RobinJ a intrebat.

Am cumpărat recent un laptop nou care a venit preinstalat cu Windows 8 (nu! vă rog să nu fugiți încă!). Aș vrea să încerc să pun Linux pe el într-un dual boot (probabil Ubuntu, cu suportul său UEFI), dar înainte de asta aș vrea să fac o imagine de sistem cu Clonezilla, în caz că o dau în bară sau în cazul mai probabil că UEFI face să se strice altceva.

Te problemă este că atunci când pun CD-ul Clonezilla în unitate și repornesc, îmi apare meniul GRUB, dar după ce selectez o opțiune, ecranul devine negru și rămâne așa. În acel moment încă răspunde la CTRL+ALT+DELETE. Am încercat atât stable-amd64, cât și alt-stable-amd64, fără niciun rezultat. Am încercat, de asemenea, 800×600, 1024×768 și modul grafic sigur.

Am dezactivat secure boot. Sistemul este un MSI GP60 2OD. Orice ajutor ar fi apreciat.

Actualizare

S-ar părea că această problemă nu apare doar atunci când încerc să pornesc Clonezilla, ci și cu orice sistem bazat pe Linux. Pur și simplu nu pornește.


Singurul lucru pe care îl observ este lumina portocalie care indică faptul că NVidia Optimus folosește GPU-ul NVidia (sau, în Windows, asta indică, oricum). De asemenea, ventilatoarele devin mai zgomotoase și aerul care iese din lateral devine mai fierbinte. Sistemul nu este complet înghețat, având în vedere că apăsarea butonului de pornire, CTRL+ALT+DELETE sau a butonului de amplificare a ventilatorului face în continuare ceea ce mă așteptam să facă.


Pot să pornesc un CD live Linux atunci când pun UEFI în modul Legacy, dar atunci nu pot porni Windows, iar eu am nevoie de ambele.


Actualizare

Am reușit să instalez sistemul de operare elementar (bazat pe Ubuntu 12.04) în modul Legacy, instalând încărcătorul de boot pe partiția rădăcină (/dev/sda9) pentru a evita ca acesta să încurce complet încărcătorul de boot Windows. La final tot s-a încurcat boot loader-ul Windows, dar am reușit să-l restaurez. Acum, când pun UEFI în modul Legacy, nu găsește niciun sistem de operare. Iar când îl pun în UEFI (cu CSM), pornește Windows 8.1. Am încercat să adaug o intrare pentru sistemul de operare elementar în încărcătorul de boot Windows cu EasyBCD, dar fără succes (opțiunea apare în încărcătorul de boot, dar îmi afișează doar o eroare despre un fișier care lipsește sau este corupt). Poate cineva să-mi spună dacă există vreo modalitate de a adăuga elementary OS în încărcătorul de boot Windows? Sunt binevenite și alte opțiuni. Deși acesta ar fi scenariul preferabil, deoarece aș putea păstra Fast Boot.


Specificații

 • MSI GP60-2OD
 • Intel Core i7-4700MQ
 • NVidia GeForce GT 740M (Optimus)

Comentarii

 • Aruncați o privire la askubuntu.com/a/231104 –  > Por PMint.
 • @PMint Fără legătură cu întrebarea mea. –  > Por RobinJ.
 • Din propriile mele cercetări se pare că cele mai bune laptopuri cu UEFI care funcționează fără probleme cu Ubuntu sunt Dell XPS 13 și Asus Zenbook UX31A – user46865
6 răspunsuri
Carles Sala

Am avut o situație similară (laptop cu Windows 8 preinstalat pe care nu am vrut să-l îngrop încă, și Linux instalat dar care nu voia să pornească) și am rezolvat-o folosind următorii pași:

 1. Am setat BIOS-ul în modul Legacy, cu opțiunea secure boot dezactivată, și am pornit în USB-ul live cu care reușisem să instalez Linux: Backbox 3.09, , care se bazează pe Ubuntu 12.04.
 2. Odată intrat în sesiunea Live, am instalat Boot-Repair tool (copy/paste câteva comenzi), iar acest lucru a reparat Grub. În acest moment, am putut să pornesc în linux chiar dacă am dezactivat Legacy Mode (într-adevăr, modul legacy îmi dădea rezoluții scăzute ale consolei, așa că l-am dezactivat și am avut console full HD).
 3. Odată intrat în Linux, am reparat din nou Windows 8 Boot folosind rEFInd (am descărcat pachetul .deb și l-am instalat folosind dpkg). După aceea, am putut activa din nou opțiunea Fast Boot, iar la pornire am un meniu grafic frumos în care pot alege să pornesc Windows 8, instrumentul de recuperare Windows 8, vechiul și bunul meniu Grub sau direct unul dintre nucleele Linux.

Ca să fiu sincer, cred că boot-repair pas nu era necesar, dar nu am descoperit rEFInd până când nu am stricat deja pornirea Windows 8. Așadar, poate că ar fi bine să încercați să instalați rEFInd direct din boot-ul LIVE.

Țineți cont de faptul că, în cel mai rău scenariu de rEFInd nu funcționează, veți putea să porniți din nou în USB-ul live, să îl eliminați (este doar o comandă) și apoi să mergeți la boot-repair opțiune.

Comentarii

 • Tot ceea ce am obținut cu acest lucru este că am stricat GRUB, din păcate 🙁 Pornirea în modul UEFI încă aduce pur și simplu Windows, în timp ce pornirea în modul Legacy îmi va prezenta un grub rescue> prompt. –  > Por RobinJ.
 • Iată ce am avut înainte de a folosi boot-repair instrument. L-ați folosit sau ați trecut direct la rEFInd? Dacă l-ai folosit, ține cont de faptul că sunt multe opțiuni de configurat (mă tem că nu-mi amintesc care dintre ele le-am folosit). În caz contrar, faceți o încercare. –  > Por Carles Sala.
 • Nici măcar nu am ajuns să pornesc rEFInd. După ce am rulat Boot Repair am repornit și mi s-a prezentat un prompt de salvare GRUB. Presupun că ar trebui să pot rezolva și asta, cu Boot Repair :p – -.  > Por RobinJ.
terdon

Încearcă să apeși pe E în meniul grub, apoi du-te la linia cu opțiunile kernelului și elimină quiet și adăugați nomodeset. Ieșiți și reporniți.

De obicei, acest lucru funcționează. Dacă nu reușește, puteți încerca oricare dintre următoarele opțiuni noapic,nolapic,acpi=off,noacpi dar mă îndoiesc că vreunul dintre acestea va fi problema în aceste zile.

Comentarii

 • Am încercat deja asta. Plus nomodeset este deja acolo, așa că nu este nevoie să-l adaug. –  > Por RobinJ.
 • @RobinJ încercați să dezactivați grafica comutabilă în BIOS și să porniți cu adaptorul grafic integrat. –  > Por terdon.
 • Nu există o astfel de opțiune, din câte îmi dau seama. –  > Por RobinJ.
 • @RobinJ ciudat, de obicei există ceva despre permiterea sistemului de operare pentru a comuta grafica. Nu-mi place să spun asta, dar s-ar putea să nu merite efortul, poate că ar fi mai bine să folosești un clonator de Windows, cum ar fi norton ghost, în schimb. –  > Por terdon.
Jeight

Încercați să includeți GRUB_GFXMODE=vga=vesa după nomodeset. Dacă nu funcționează, atunci încercați să înlocuiți nomodeset cu nvidia.modeset=0 și includeți GRUB_GFXMODE=vga=vesa.

Comentarii

PersianGulf

Ar trebui să folosiți : GRUB_TERMINAL=console și GRUB_TERMINAL_OUTPUT=console.

RobinJ

Din câte îmi dau seama, pur și simplu nu este posibil să o faci. Unele distribuții ar putea ajunge până la a imprima „Secure Boot disabled” (sau ceva similar) în consolă înainte de a se bloca, dar în cele din urmă toate se blochează după GRUB.

Am sfârșit prin a seta UEFI în modul Legacy, deoarece aceasta pare a fi oricum singura opțiune.

Nikole

Am avut o problemă similară în care nu am putut trece de ecranul portocaliu de întâmpinare Clonezilla, pe un Clevo P651RP6-G cu Nvidia Optimus.

Există o opțiune în setările BIOS-ului (American Megatrends Bios) în Advanced Menu > Advanced Chipset Control pentru a seta comutatorul grafic de la MSHYBRID (Nvidia Optimus) la DISCRETE (utilizează doar GPU discret). Asta a rezolvat problema pentru mine. Poate că aveți o opțiune similară în BIOS-ul dumneavoastră?