Este Oracle Linux fezabil pentru un desktop? (Unix, Alegerea Distribuției, Distros)

Aslan986 a intrebat.

Este Oracle Linux fezabil pentru un mediu desktop sau este strict orientat spre server?

4 răspunsuri
Renan

Oracle Linux se bazează pe RHEL (Red Hat Enterprise Linux). Poate fi folosit atât ca server cât și ca desktop, fiind o alternativă compatibilă cu RHEL.

În ceea ce privește desktop-ul, dacă sunteți în căutarea unor pachete de ultimă generație (GNOME 3, versiuni recente de KDE, etc…), nu le veți găsi în Oracle Linux sau în orice clonă RHEL (CentOS, Scientific Linux etc…).

Bram

Ca de obicei, depinde de ceea ce căutați sau de ceea ce considerați fezabil.

Da, RHEL și toate derivatele sale pot fi utilizate ca distribuție de desktop, ele conțin mediul grafic și o gamă de desktop-uri Gnome și KDE. Cred că și XFCE este inclus în depozitul principal, dar nu sunt 100% sigur de asta.

Red Hat livrează chiar și un desktop și o versiune de stație de lucru a distribuției sale. Le puteți compara aici

Dar, după cum a subliniat @renan, RHEL se adresează clienților de afaceri care doresc stabilitate mai mult decât cele mai recente caracteristici noi, astfel încât nu veți găsi cele mai recente ediții ale mediilor desktop.

Nu știu dacă Oracle construiește și oferă suport și pentru aceste variante. Dar reprezentantul dvs. de vânzări va fi bucuros să vă spună 🙂

Comentarii

  • Mulțumesc Bram; așa cum descrii derivatele RHEL, acestea par să îmi satisfacă nevoile. –  > Por Aslan986.
Daniel Magno

Am folosit Oracle Linux pentru compania pentru care lucrez. Am început cu acest sistem de operare ca proiect pilot pentru a migra în cele din urmă toate sistemele de operare ale stațiilor de lucru de la Windows XP la Oracle Linux.

Până acum am primit un feedback pozitiv din partea utilizatorilor noștri. Este o opțiune excelentă pentru a înlocui Windows, deoarece oferă practic tot ceea ce face Microsoft și, în plus, este extrem de rapid.

Nu sunt un expert în Linux și nu mi-a luat prea mult timp să încep să mă descurc cu el. Puteți găsi orice informație doriți online, practic din toate comunitățile Linux. Mi-a luat câteva săptămâni să mă familiarizez cu YUM și cu problemele legate de depozite, dar odată ce ai învățat cum să te descurci cu ele și cuplezi aceste cunoștințe cu toate resursele grozave pe care le poți găsi online – crede-mă, prietene, nu vei mai vrea să te întorci niciodată la un alt sistem de operare.

Oferă tot ceea ce este necesar. Partea proastă este că, din păcate, din când în când, trebuie să rulați o aplicație bazată pe Windows, iar Wine s-ar putea să nu fie capabil să o emuleze perfect sau doar nu suficient de bine. Am avut această situație cu unele aplicații guvernamentale. Pentru a depăși această problemă, am descărcat VirtualBox pentru a instala sistemul de operare Windows și a instala tot felul de programe care creează probleme. (Ceea ce a fost grozav, deoarece motivul principal care a motivat migrarea a fost reprezentat de problemele de performanță, iar noi aveam licențe pentru Windows), astfel încât utilizatorii foloseau tot ce aveau nevoie pe Linux, iar atunci când aveau nevoie de altceva, trebuiau doar să se conecteze la mașina virtuală și să își facă treaba. Destul de ciudat, performanța în mașina virtuală a fost și ea incredibil de bună, nu știu dacă Linux a avut vreo legătură cu acest lucru sau VirtualBox, dar acesta este un fapt care țipă la tine de îndată ce începi să folosești mașina virtuală.

Dacă doriți să accesați Terminal Servers, rDesktop va face treaba pentru dumneavoastră, îl puteți descărca din YUM și este mult mai rapid decât stațiile de lucru bazate pe Windows. Dacă doriți să comprimați și să decomprimați fișiere, veți fi uimit să vedeți cât de repede o poate face în comparație cu Windows, mai ales că puteți efectua aceste activități din linia de comandă. Serios – fișiere care ar dura 15 minute pentru a fi decomprimate în Windows ar necesita doar 2 sau 3 secunde cu Linux prin linia de comandă.

Așa că părerea mea este: GO FOR IT! Asigurați-vă totuși că faceți acest lucru printr-un proiect pilot, astfel încât să puteți cartografia toate problemele pe care trebuie să le depășiți până când veți ajunge la oportunitatea optimă de a migra fiecare stație de lucru pe care o aveți. Va fi o treabă care va fi răsplătită 🙂

Comentarii

  • Spuneți „Oferă tot ce aveți nevoie” și continuați cu „din când în când aveți nevoie să rulați vreo aplicație bazată pe Windows”, ceea ce sună ca o contradicție. Un răspuns frumos, efortul depus se vede clar, dar ar putea beneficia și de o rescriere. – user48669
Jiawan 탁가만 Yovan

În calitate de utilizator de desktop CentOS X86_64 și Fedora 31 X86_64 pentru uz necomercial, experiența mea poate fi similară cu cea pe care o veți experimenta pe Oracle Linux X86_64. Am atașat un link către documentația Oracle Linux ca atare pentru o referință completă. https://docs.oracle.com/en/operating-systems/linux.html

Așa cum au menționat și alții, Oracle Linux, precum și CentOS sunt destinate stabilității și poate securității (depinde de modul în care vă configurați setările). În mod implicit, este destul de sigur. Este posibil să existe lucruri pe care ar putea fi nevoie să le rezolvați singur pentru a-l face să funcționeze ca un sistem desktop de zi cu zi.

Unele considerații de care trebuie să țineți cont în timp ce vă configurați desktop-ul folosind derivatele bazate pe Redhat (de exemplu, CentOS, Oracle Linux și, într-o anumită măsură, Fedora) pot include următoarele:

1) Mediul desktop: Gnome, KDE (KDE nu mai este suportat pe RHEL la data scrierii acestui răspuns 13 decembrie 2019). Se poate consulta linkul din Oracle-Base care este o scurtă introducere la instalarea Oracle Linux 8. Presupun că ar trebui să instaleze implicit gnome dacă folosiți opțiunea minimă: Server cu GUI. https://oracle-base.com/articles/linux/oracle-linux-8-installation

Am experimentat instalarea GUI folosind consola pe CentOS. Am convertit de la Gnome la KDE Plasma Workspace, care ar putea avea nevoie de unele ajustări pentru a funcționa cu touchpad-urile dvs. (de la elantech, de exemplu).

Câteva comenzi de utilizat pentru a instala mediul Desktop.https://docs.oracle.com/en/operating-systems/oracle-linux/7/admin/ol7-about-yum-groups.html

sudo yum groupinstall "X Window System" -y

Aceasta ar trebui să instaleze sistemul X windows cu Gnome ca mediu desktop.

startx

Aceasta ar trebui să activeze gnome display manager (gdm) pentru a afișa promptul de logare.

2) gestionarea serviciilor systemd (cunoscut și sub numele de system 500,menit prin proiectare să înlocuiască vechiul, dar în viață, managementul serviciilor sysvinit). Este managementul implicit al serviciilor începând cu Oracle Linux 7.https://oracle-base.com/articles/linux/linux-services-systemd Câteva comenzi utile sunt:

systemctl -b -p3 | less

Aceasta este pentru a lista mesajul de eroare scris în jurnalul systemd în timpul curent procesul de pornire curent al gestionării serviciului systemd.

systemctl --failed

Aceasta este pentru a lista toate serviciile eșuate în timpul pornirii. Acest lucru poate fi efectuat pe consolă sau pe GUI.

3) SELinux (un modul de securitate Linux sau LSM, similar cu apparmor, care este implementat în mod implicit în OpenSUSE sau Ubuntu). Acesta este un domeniu extrem de specializat și critic (dacă securitatea contează foarte mult pentru întreprinderea dumneavoastră sau pentru securitatea personală), în care nu am nicio expertiză. Oracle Linux are o documentație cuprinzătoare în acest sens. Iată o scurtă introducere cu privire la ceea ce trebuie să urmăriți.

https://docs.oracle.com/en/operating-systems/oracle-linux/selinux/ol-admin-selinux.html

https://docs.oracle.com/en/operating-systems/oracle-linux/selinux/ol-mode-selinux.html

https://docs.oracle.com/en/operating-systems/oracle-linux/selinux/ol-s2-syssec.html

sestatus

Aceasta este pentru a verifica starea SELinux, care este setată la activat în mod implicit.

sudo setenforce Permissive

Aceasta este pentru a seta politica SELinux să nu fie atât de restricționată. Nu se recomandă dacă cerințele de securitate ale întreprinderii sunt stricte.

sudo setenforce Enforcing

Acesta este inversul modului Permissive (permisiv). Experții care se preocupă de securitate recomandă de obicei această setare.

audit2allow -w -a 

Aceasta este pentru a vizualiza în detaliu mesajul de refuz al accesului.

4) firewalld(serviciul firewalld este un înlocuitor al serviciului iptables cu concepte noi, cum ar fi zone și serivicii). Acesta este instrumentul implicit de gestionare a firewall-ului cu care se lucrează. Instrumentul GUI pentru a gestiona firewalld este firewall-config care este ușor de navigat pentru un utilizator începător ca mine. Deoarece sunt adesea pe wifi public, de obicei îmi setez mediul de rețea conectat ca fiind public. În general, în mediul de afaceri, veți avea încredere în alte computere din rețea și o veți seta pe lucru. Câteva comenzi utile pentru a verifica dacă firewall-ul este în funcțiune atunci când vă aflați pe terminal.

https://linuxize.com/post/how-to-setup-a-firewall-with-firewalld-on-centos-7/https://oracle-base.com/articles/linux/linux-firewall-firewalld

sudo firewall-cmd --state

Aceasta este pentru a verifica starea de funcționare a firewall-ului dumneavoastră, care este fie rulează fie nu funcționează.

systemctl status firewalld | less

Verifică starea firewalld care rulează pe sistemul dumneavoastră într-o manieră relativ abundentă. Eu am preferat această metodă pentru a verifica serviciile mele în curs de execuție, astfel încât să pot interveni pentru a rezolva problemele dacă sunt raportate probleme.

5) yum (yellowdog updater, modificat este modalitatea simplă de a instala și actualiza pachetele rpm). Câteva comenzi simple pentru a instala și actualiza sistemul de operare.

https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/5/html/deployment_guide/s1-yum-useful-commands

https://oracle-base.com/articles/linux/installing-software-packages

sudo yum update

Aceasta actualizează toate pachetele disponibile cu depozitul de pachete.

sudo yum install foo-bar

Aceasta instalează un pachet numit foo-bar.

sudo yum remove foo-bar

Aceasta elimină un pachet numit foo-bar.

sudo yum repolist

Aceasta va lista depozitul disponibil.