Problemă la pornire: tabel de partiții invalid sau utilizați UEFI BOOT (Unix, Boot, Partiție, Browser, Startup, Uefi)

lilysirius a intrebat.

Lucrez pe un Dell Latitude E5430. Recent am inițializat pcbsd de pe USB folosind acest fișier:

PCBSD10.1.1-RELEASE-01-31-2015-x64-DVD-USB_0.iso

Dar cred că am făcut ceva greșit. Am încercat să instalez Solaris mai devreme și cred că am schimbat din greșeală configurația discului într-un fel.

Acum, dacă încerc să pornesc, primesc mesajul

invalid partition table!

și nu reușesc să pornească.

Dacă apăs F12 și intru în ecranul cu opțiuni de pornire, pot alege:

UEFI BOOT:UEFI: Hard Drive

În acest fel, pot să pornesc sistemul.

Dacă modific configurația BIOS și dezactivez HDD-ul intern, obțin:

PXE-E61: Media test failure, check table
PXE-M0F: Exiting Broadcom PXE ROM.
No Boot Device Found. Press any key to reboot the machine 

Știe cineva cum se poate rezolva acest lucru?

3 răspunsuri
telcoM

Ecranul F12 boot option screen pare să indice că discul este configurat în prezent ca fiind bootabil UEFI. Adică, are o tabelă de partiții GPT și o partiție de boot ESP.

Dacă sistemul este configurat acum pentru a încerca să pornească în stil legacy, ar încerca să găsească un cod de pornire în stil legacy (Master Boot Record, sau pe scurt MBR) în primul bloc al hard disk-ului. Un disc cu partiții GPT va avea un „MBR de protecție”: un prim bloc compatibil cu MBR care, practic, spune: „acest disc este utilizat în întregime de un tip de partiție ciudat care nu poate fi inițiat prin metode de tip legacy”.

Dacă sistemul dvs. este acum configurat să încerce o pornire în stil legacy de pe hard disk, acest lucru ar explica invalid partition table mesajul: discul cu partiții GPT este într-adevăr invalid pentru a fi inițializat în stilul legacy.

Apăsați F2 la pornire pentru a intra în Setup pentru sistemul dvs. și găsiți opțiunea Boot List Option setarea. Dacă este setată la Legacy, acest lucru ar putea explica problema: modificați-o în UEFI și apoi uitați-vă la Boot Sequence din nou opțiunile: s-ar putea ca acestea să arate ușor diferit acum. Asigurați-vă că este selectat în continuare discul dur și încercați din nou. Dacă vedeți numele sistemului de operare/încărcătorului de pornire în lista secvenței de pornire UEFI, alegeți-l în locul acestuia.

Michael Shigorin

S-ar putea să lipsească o „partiție activă” în cadrul Tabelului de partiții DOS, tocmai am întâlnit asta cu E5450 și Linux – porniți fdisk și verificați/setați.

Jacob Stern

De la telcoM:

Dacă sistemul dvs. este acum configurat să încerce o pornire în stil legacy de pe hard disk, acest lucru ar explica mesajul privind tabela de partiții invalidă: discul cu partiții GPT este într-adevăr invalid pentru o pornire în stil legacy.

Acest lucru a rezolvat problema pentru mine pe Latitude E5440.

Mai exact:

Din BIOS am accesat „Other Options” -> „BIOS setup” -> „Advanced Boot Options” și am debifat „Enable Legacy Option ROMs”, iar sistemul a pornit foarte bine.