‘’Nu e voie!’’, ‘’Nu pana mana!’’, ‘’Nu te mai juca acolo!’’, ‘’Nu manca acum, ca iti strici foamea!’’. Si exemplele pot continua. Cu siguranta ca te-ai regasit in unele din aceste situatii. Potrivit expertilor, copiii aud cuvantul ‘’Nu!’’ de zeci de ori pe zi. Copiilor nu le place cuvantul, iar tu, ca parinte, il detesti. Insa cum altfel sa ai grija de siguranta lor si sa ii convingi sa se comporte frumos?

‘’Arta’’ de a spune ‘’Nu’’ copilului se dezvolta odata cu cresterea celui mic. Ca bebelus, el are multe nevoi pe care le satisfaci fara probleme. Insa, dupa primul an de viata, situatia incepe sa se schimbe, iar actiunile si dorintelele copilului nu sunt unele sigure pentru integritatea lui sau sanatoase, moment in care incepi sa pui limite.

Copiii incep sa devina destul de frustrati cand nu le sunt permise diferite activitati si se manifesta ca atare. ‘’Nu-ul’’ devine frustrant pentru ei, iar o situatie care ar fi putut fi foarte calma si placuta poate degenera intr-una plina de isterii si nervozitate. Altii, aleg, pur si simplu, sa il ignore.

Pe de alta parte, cand primeste o explicatie pentru care ii ceri anumite lucruri, copilul va reactiona mult mai bine. Printr-o abordare pozitiva, el nu simte ca ii interzici, ci mai degraba se concentreaza pe alternativa si este diciplinat fara sa stie ca il disciplinezi.

Desigur, pana in varsta de 3 ani, copilul invata explorand: atinge lucruri, le desface, le gusta si le miroase, utilizandu-si, astfel, toate simturile. Asa intelege principiile dupa care functioneaza lumea in care traieste si asa se dezvolta creierul lui. A-i interzice unui copil pana in 3 ani sa exploreze pe motiv ca strica, se murdareste sau face mizerie este o mare eroare.

Pe de alta parte, copilul mic nu cunoaste pericolul, astfel ca tu, ca parinte, trebuie sa il inveti acest lucru cat mai devreme. Pentru siguranta sa personala, este absolut categoric sa ii indici  copilului printr-un ‘’Nu!’’ categoric ca nu are voie sa se apropie de o fereastra deschisa sau de foc, ori sa introduca obiecte in priza electrica, iar lista poate continua.

Insa, pe masura ce creste,  mai ales dupa varsta de 3 ani, copilul are capacitatea de a deslusi subtilitatile limbajului vorbit si poate intelege reguli din ce in ce mai complexe. Acum este momentul in care poti incepe sa-i oferi explicatii rezonabile la ‘’De ce NU are voie sa..’’, desigur, la nivelul sau de intelegere.

Vestea buna este ca exista alternative la “Nu’’ pe care le poti pune usor in practica. Afla cum poate fi benefic un echilibru intre Da si Nu, pentru a-l ajuta pe cel mic sa distinga intre bine si rau. Adu-ti intotdeauna aminte ca exista si metode pozitive de a raspunde negativ copilului. Structura copilului este una  fragila si foarte deschisa modelajului. Iata cateva alternative inteligente care te pot ajuta sa iesi din aceasta dilema:

Reformuleaza ceea ce spui

Incearca sa ceri copilului sa faca un lucru intr-o maniera pozitiva. Cel mai probabil, el va raspunde cererii tale. Nu te grabi sa spui ‘’Nu’’, ci explica-i cat mai clar ce ar putea face in schimb.

Spre exemplu, inlocuieste pe ‘’Nu te juca cu mingea prin casa’’ cu ‘’Hai sa ne jucam cu mingea pe afara’’. Ori daca se joaca cu plastilina direct pe jos, nu ii spune sa se opreasca, ci pune-i o hartie, ca sa nu faca mizerie.

Ofera-i explicatii

Dupa varsta de 3 ani, ii poti oferi copilului explicatii rezonabile la ‘’De ce NU are voie sa…’’. Atunci cand exprimi o interdictie de tipul ‘’Nu ai voie sa’’, trebuie sa explici si consecinta acelui comportament. ‘’Nu ai voie sa, pentru ca..’’ si apoi sa oferi o alternativa acceptabila ‘’Mai bine’’ sau ‘’In schimb, poti sa..’’.

Fa o intelegere cu el

Dupa varsta de  5 – 6 ani, poti provoca copilul sa gandeasca singur care ar fi consecintele comportamentului sau, sa decida ce este si ce nu este bine sa faca. Pentru ca nu are nivelul cognitiv si emotional necesar pentru a  aprecia si judeca corect in toate situatiile, este important cat tu, ca adult, sa fii acolo si sa il ghidezi.

De exemplu, in locul lui ‘’Nu’’, ii poti pune intrebari ajutatoare de tipul ‘’Cum crezi tu ca ar reactiona..’’ sau ‘’Ce s-ar intampla daca’’, si altele similar, in functie de context. Mai mult, ii poti cere sa ofere el insusi alternative acceptabile: ‘’Cum altfel ai putea face..’’. In acest mod, il ajuti sa isi dezvolte corect  gandirea de tip cauza – efect si sa faca deductii logice si corecte.

Inlocuieste-l pe ‘’Nu’’ cu ‘’Da’’

‘’Nu’’ se poate transforma cu usurinta in ‘’Da’’ atunci cand schimbi datele problemei.  In loc sa ii raspunzi cu un ‘’Nu’’ autoritar, mai bine ii raspunzi cu un ‘’Da’’ entuziasmata, insa dupa regulile tale. Daca iti cere dulciuri in mijlocul hypermarket-ului si te temi de o posibila ‘’scena’’, raspunde-i cu ‘’Da, ce idee buna! Oricum nu aveam desert dupa pranz. Hai sa il alegem impreuna!’’

Adopta un ton serios

In situatiile in care chiar trebuie sa spui ‘’Nu’’ copilului, foloseste un ton calm, dar ferm si cu convingere. Este important sa ii vorbesti cat se poate de serios in momentele in care trebuie sa ii explici diverse lucruri.

Totodata, iti poti construi o figura expresiva sau o privire patrunzatoare care sa ii transmita copilului mesajul ‘’Nu-mi place ce faci, ai face mai bine sa nu continui cu asta“. Atunci cand asculta si intelege ceea ce ii spui, ii poti zambi sau ii poti da o imbratisare.