Noi, adultii, stim cat de importanta este engleza si incercam sa-i ajutam pe cei mici sa-si insuseasca aceasta limba straina, inca din anii de gradinita. Specialistii spun ca varsta optima pentru invatarea limbii engleze este varsta de 3 ani, cand capacitatea copiilor de invatare / asimilare este la cel mai inalt nivel. Si pentru ca cei mici nu pot invata engleza asa cum o facem noi, adultii, in cele ce urmeaza vom discuta despre cum sa-i ajutam pe cei mici sa invete engleza prin joc.

Engleza pentru copii, o necesitate

Nu trece o zi fara sa nu auzim un cuvant in limba engleza, fie la televizor, fie pe strada, pe laptop, tableta sau telefon. Copiii de astazi sunt atrasi, tot mai mult, de telefon, televizor, tableta si, inevitabil, se confrunta si cu termeni in engleza.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au scos in evidenta faptul ca cei mici au invatat culorile intai in engleza [din filmuletele de pe Youtube Kids] si apoi in limba romana. Daca privim in ansamblu, constatam ca telefonul si tableta au si un rol pozitiv, insa nu esential pentru ca cei mici sa petreaca ore intregi in compania acestora.

Revenind la engleza pentru copii – o necesitate, trebuie sa povestim despre invatarea prin joc, esentiala pentru rezultate rapide. Daca invatarea limbii engleze se face foarte devreme, inainte de 3 ani [tot mai multe gradinite, particulare sau de stat, au inclus in programa scolara si 1-2 ore de engleza pentru copii pe saptamana, indiferent ca vorbim de grupa mica, mijlocie sau mare], este imposibil sa se actioneze la fel ca in cazul adultilor. Copiii se plictisesc repede, nu pot sa stea mai mult de 5 minute intr-un singur loc, trebuie sa aiba la indemana material didactic care sa-l tina concentrat si atent la ora de engleza. Asadar, engleza pentru copii este o provocare pentru cadrele didactice, deoarece trebuie sa testeze mai multe metode de invatare, care sa convinga toti copilasii dintr-o grupa. Nu este suficient sa atraga doar cativa copii, pentru ca ceilalti vor deranja ora. Problemele acestea sunt caracteristice copiilor de gradinita de toate varstele, astfel ca engleza prin joc este singura metoda care aduce rezultate sigure.

Engleza prin joc vine cu performante, cei mici asimiland rapid informatiile, fara sa se plictiseasca si fara sa se simta obositi. Engleza pentru copii trebuie sa fie, inainte de orice, o activitate distractiva, plina de veselie si voie buna.

Engleza pentru copii pe timp de pandemie COVID-19

Pandemia de Coronavirus ne-a tinut in case, alaturi de familie. In familiile cu copii s-a instalat, pe langa rasete, si haosul, dezordinea, orele multe petrecute la TV sau pe telefon. Pentru ca stim cat de importanta este linistea, mai ales cand parintii lucreaza de acasa, venim cu sugestii legate de cum sa-i invatam pe cei mici engleza prin joc. Sunt suficiente 30 de minute pe zi pentru ca cei mici sa invete expresiile uzuale din limba engleza.

Exemplu de activitate pentru invatarea limbii engleze prin joc

Daca vrem ca cel mic sa invete rapid engleza prin joc, iata ce avem de facut: cu ajutorul catorva plusuri initiam un dialog in limba engleza. La inceput, copiii mai mari pot fi reticenti, pentru ca intuiesc dorinta parintelui, insa, daca nu ne abatem din drum, este posibil sa-i castigam de partea noastra. Jucariile de plus se saluta politicos in engleza, se prezinta fiecare (isi spun numele, spun ce animal este fiecare, ce culoare are fiecare, etc.), se imbratiseaza in engleza, isi iau la revedere in engleza, etc. Copiii trebuie implicati in dialog, pentru ca si ei, la randul lor, au o jucarie de plus in mana, in locul careia trebuie sa vorbeasca. In timpul dialogului dintre animale, se recomanda sa se repete aceleasi expresii de mai multe ori, pana ce copiii le asimileaza.

Exista, online, numeroase fise de invatare a  englezei prin joc. De AICI puteti descarca astfel de fise, pentru copii de gradinita – grupa mare. Pentru resurse de engleza prin joc, gasiti AICI pictograme ce pot fi descarcate si printate. Ulterior, colorate frumos de cei mici, decupate si lipite pe creioane / paie de baut / bete pentru frigarui, se pot transforma in cele mai iubite personaje.