Chiar daca ne-am izolat in casa si pare ca nu suntem afectati de Covid-19 (din punct de vedere medical sau financiar), impactul Covid-19 va fi unul de amploare, la nivel mondial. Efectele Covid-19 vor fi simtite in toata lumea si va exista o perioada extrem de dificila pentru toate tarile afectate de Coronavirus.

Statistici Coronavirus in lume

La nivel mondial, numarul infectiilor cu Coronavirus (Covid-19), pe data de 24.03.2020, crescuse la 373.982 de cazuri; s-au inregistrat 15.926 decese la nivel mondial. Pana la data de 24.03.2020, au fost raportate 35.865 cazuri noi, din care 1.373 decese. Cele mai mari cresteri ale persoanelor infectate cu Covid-19 s-au inregistrat in Iran, Statele Unite ale Americii, Italia, Spania, Franta, Germania, Elvetia si Marea Britanie.

Situatia Covid-19 in Romania

Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Sanatatii, in data de 26 martie 2020, pe teritoriul tarii noastre au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (Coronavirus).

Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv pentru Coronovirus, 94 s-au vindecat complet si au fost externate (53 la Timisoara, 28 la Bucuresti, 6 la Craiova, 5 la Constanta, 1 la Cluj si 1 la Iasi). 17 persoane diagnosticate cu COVID-19 si boli cronice preexistente, au decedat. Aceste persoane erau internate in spitalele din Craiova, Bucuresti, Iasi, Suceava, Arad, Bacau si Timisoara.

Despre ce inseamna impactul Covid-19 asupra Romaniei

Asa cum citim si aflam de la TV, efectele pandemiei de Corovavirus se vor resimti in urmatoarele luni, atat la nivel financiar, cat si economic. Cei mai afectati sunt, bineinteles, angajatii, care, in functie de domeniul in care isi desfasoara activitatea profesionala, pot intra in somaj tehnic sau pot ajunge, de pe o zi pe alta, fara sursa de venit lunara. Situatia este, asadar, dramatica, pentru unele familii, pentru ca veniturile se reduc semnificativ.

Primele sectoare care se confrunta deja cu impactul pandemiei de Coronavirus sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor: companiile de transport, agentiile de turism, restaurantele si hotelurile. Insa impactul Covid-19 se va raspandi si la nivelul altor industrii, pentru ca toate domeniile de activitate sunt interconectate.

Specialistii din domeniul financiar recomanda urmatoarele 2 solutii, pentru ca impactul Covid-19 sa nu destabilizeze complet economia tarii:

  • Masurile luate trebuie sa asigure continuitatea fluxului de numerar, in cazul celor carora veniturile li se reduc substantial. In cazul companiilor afectate de Covid-19, specialistii solicita statului sa faca urmatoarele demersuri: sa ramburseze TVA-ul sau sumele pentru concedii medicale, sa amane platile anumitor taxe si impozite;
  • Gandirea unui plan de masuri care sa sustina si sa sprijine mediul privat, pentru ca locurile de munca sa fie pastrate.

Cum sa gestionam stresul cauzat de pandemia Covid-19

Impactul Covid-19 nu se resimte doar pe plan financiar, ci si pe plan emotional. Panica s-a instalat deja in randul populatiei, iar varstnicii (cei mai vulnerabili in fata Covid-19) sunt cei mai afectati, din punct de vedere emotional. Nici parinti nu sunt in afara stresului cauzat de pandemia de Coronavirus, acestia fiind pusi in situatia de a-si schimba radical activitatea de zi cu zi. Intr-un articol viitor vom discuta si despre ce inseamna sistemul Work from Home in familiile cu copii, unde impactul Covid-19 este de doua ori mai mare.

Revenind la gestionarea stresului pe durata izolarii impuse de Covid-19, psihologii recomanda sa ne informam doar din surse sigure si sa evitam sursele de informare care genereaza panica.

Sfaturi esentiale pentru a face fata anxietatii generate de Covid-19

Declararea starii de pandemie aduce cu sine anxietate, stari de panica si de neliniste. Toate aceste stari trebuie gestionate corect, pentru a nu ne afecta sanatatea la nivel general. Mai jos, sfaturi esentiale pentru a gestiona anxietatea generata de Covid-19:

  • Este obligatoriu sa tratam cu seriozitate masurile de igiena si siguranta;
  • Este obligatoriu sa solicitam asistenta medicala atunci cand se instaleaza febra, tusea sau dificultatea respiratorie;
  • Mentinerea unui stil de viata sanatos este esentiala (consum zilnic de fructe si legume proaspete);
  • Miscarea zilnica ajuta la intarirea sistemului imunitar si la inlaturarea simptomelor de anxietate; exista numeroase programe de exercitii fizice pentru acasa, foarte utile pe perioada izolarii la domiciliu impusa de Covid-19;
  • Meditatia este o tehnica buna pentru autorelaxare si pentru eliminarea stresului; este timpul sa includem tehnicile de meditatie in activitatea noastra de zi cu zi;
  • Pictura si desenul au valente terapeutice; terapia prin colorat ajuta la combaterea anxietatii, depresiei, insomniilor si tulburarilor de somn;
  • Comunicarea deschisa cu familia si prietenii este esentiala in gestionarea stresului generat de pandemia de Coronavirus;
  • Stabilirea unui orar de activitati in casa este importanta pentru psihic si relaxare; putem incerca activitati noi in familie sau activitati pe care sa le desfasuram impreuna cu cei mici (retete noi, vizionarea de piese de teatru sau filme, ora de gimnastica, ora de citit, etc.