Totul despre divort si procedura de divort notarial in 2020

Atat de des auzim vorbindu-se despre divort si despre cat de usor se poate termina o casatorie, incat ne intrebam daca nu cumva divortul a devenit un trend. Potrivit Ziarului Financiar, numai in anul 2019, in Romania, s-au inregistrat 8.280 de divorturi. Aceleasi statistici arata ca 1 din 4 cupluri iau decizia de a divorta dupa 20 de ani de casatorie. Doar 2% din totalul divorturilor din anul 2019 au avut loc dupa primul an de casatorie.

Asadar, studiile arata ca divortul este un fenomen social tot mai prezent, la care se ajunge din cauza programului foarte incarcat al sotilor, din cauza timpului prea scurt petrecut impreuna, din cauza neajunsurilor si, nu in ultimul rand, din cauza faptului ca relatia de cuplu se schimba radical dupa aparitia copiilor.

Divortul este un rau necesar, care, din pacate, in ultimii ani, atinge cote alarmante. La nivel mondial, tot mai multi oameni, aflati in mijlocul unei casatorii care nu mai poate continua, apeleaza la un avocat inainte de a trimite instantei actele de divort.

Daca nu mai este cale spre concilierea familiala si singura optiune ramasa este divortul, cei care se afla in acest punct al relatiei trebuie sa se informeze, astfel incat procedura de divort sa fie una simpla.

Exista divortul prin acord al sotilor, care se aplica daca a trecut un an de la casatorie si daca nu exista copii minori rezultati din casatorie. Divortul prin acord este calea cea mai simpla de desfacere a unei casatorii.

Atunci cand varianta divortului prin acord nu este posibila, exista optiunea desfacerii casatoriei din culpa comuna, cand unul din soti solicita desfacerea casatoriei. A treia optiune este divortul din culpa exclusiva a celuilalt sot.

Ce acte sunt necesare pentru un divort in 2020?

In cazul unui divort la notar, sunt necesare urmatoarele acte: actele de identitate ale sotilor, certificatele de nastere ale sotilor (in original sau copii legalizate), certificatul de casatorie in original, certificatul de nastere al copilului minor, daca este cazul. Divortul la notar se poate efectua doar cand ambii soti sunt de acord.

Divortul la notar este forma cea mai simpla de desfacere a unei casatorii. Divortul la notar nu este doar simplu, ci si ieftin, comparativ cu divortul in fata instantelor judecatoresti. Discretia este avantajul suprem al unui divort civilizat la notar. In cazul in care exista si copii, divortul notarial este o solutie netraumatizanta.

Costurile unui divort notarial difera in functie de biroul notarial ales, pentru ca birourile notariale au dreptul sa practice tarife variabile. Cu un simplu telefon sau email, obtineti rapid informatii despre tarifele practicate de un anumit birou notarial pentru un divort amiabil si discret. 

Procedura de urmat in cazul unui divort notarial in anul 2020

In ziua in care sotii se prezinta in fata notarului public cu actele necesare, se inregistreaza cererea de divort si li se acorda sotilor un termen de 30 de zile, numit si termen de gandire sau de reflectie. In intervalul de 30 de zile care le este pus la dispozitie, sotii pot reflecta asupra deciziei luate.

In cazul unui divort cu minori, odata prezentati in fata notarului public, parintii au obligatia sa ofere informatii despre domiciliul minorilor, despre programul de vizita si suma de bani cu care va contribui parintele separat de minor.

La expirarea celor 30 de zile de reflectie, sotii se prezinta impreuna si personal la biroul notarial. Daca exista minori care au implinit varsta de 10 ani, acestia vor fi audiati de notar. Notarul elibereaza certificatul de divort si intocmeste actul de conventie privind minorii.

Daca se doreste si partajul bunurilor, sotii au obligatia sa depuna actele pentru partaj in aceeasi zi cu actele de divort. Partajul se realizeaza in aceeasi zi in care are loc si eliberarea certificatului de divort.

Indiferent de felul in care se procedeaza pentru un divort, intervine sentimentul unei pierderi. De aceea, mai ales cand intr-un divort sunt implicati si copiii, situatia  devine traumatizanta si apasatoare. Recomandarea specialistilor este terapia dupa divort, pentru a va asigura ca cei mici nu dezvolta anxietate de separare la varsta adulta sau ca nu intevin afectiuni grave precum depresia.