Coronavirusul a adus cu el, pe langa panica, stres sau ingrijorare, si experimentul Work from Home. Lucratul de acasa este, pentru multi, un avantaj. Insa, cand vine vorba de Work from home cu cei mici in aceeasi incapere, situatia se schimb complet.

Cu totii stim ca, pentru a fi eficienti, avem nevoie de liniste si de un mediu de lucru care sa ne asigure putere de concentrare si de gandire. De asemenea, avem nevoie de pauze care sa ne ajute in gestionarea corecta a task-urilor.

Odata cu pandemia de Coronavirus, parintilor li s-au dublat sarcinile. Au ramas cu sarcinile de la birou, insa si cu grija constanta fata de nevoile si siguranta celor mici. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre ce inseamna work from home cu cei mici alaturi si despre cum sa gestionam corect situatiile stresante din timpul zilei.

Ce inseamna Work from home in familiile cu copii?

Coronavirusul ne-a schimbat, tuturor, viata. Pe langa faptul ca suntem izolati la domiciliu, avem dubla responsabilitate: responsabilitatea task-urilor profesionale si responsabilitatea sarcinilor de parinte. Problema este ca cele doua se suprapun 100% pe durata celor opt ore de munca. Si, pentru ca nu exista solutii, trebuie sa invatam cum sa lucram de acasa si cum sa satisfacem, in acelasi timp, nevoile celor mici.

Un prim pas pentru a evita haosul este sa ne organizam sarcinile de serviciu, in familie. Asadar, o discutie intre parinti, cu o seara inainte, despre videoconferintele sau task-urile urgente de a doua zi, rezolva multe suprapuneri si alte situatii dificil de organizat.

Un al doilea pas este stabilirea unui program de activitati si pentru cei mici. Cu totii stim ca cei mici adora desenele si ca ar face orice sa obtina o ora in plus la televizor sau la laptop. Si, pentru ca pandemia de Coronavirus a inchis si scolile, copiii nu mai au activitate si isi umplu timpul cu televizorul sau telefonul.

In aceasta perioada unii copii petrec prea mult timp in fata ecranelor, ceea ce este complet gresit. Speciliastii recomanda 1 ora de televizor / telefon / tableta / laptop pe parcursul intregii zile. Aceasta ora este cea pe care o putem fructifica la maxim, atunci cand lucram de acasa. Asadar, putem organiza, cu o seara inainte, programul de TV al celor mici, pentru a sti cand ne putem concentra 100% pe taskurile de serviciu.

Un al treilea pas ar fi sa-i includem pe cei mici in activitatea noastra. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla natural, fara ca noi, parintii, sa avem un cuvant de spus. Intr-un articol BBC despre Work from home, un angajator povestea ca situatiile in care cei mici vin si isi imbratiseaza parintii in timpul videoconferintelor sunt cele mai emotionante. Asadar, sa urmam exemplul si sa le permitem celor mici sa ne vada muncind. O alta varianta de integrare a celor mici in munca noastra ar fi sa-i asezam in dreapta noastra, la birou, si sa-i lasam sa-si desfasoare activitatile langa noi.

Copiii sunt energici si au nevoie, in permanenta, de activitate. Exista situatii in care cei mici nu vor sa se joace singuri, mai ales daca mami si tati le sunt in preajma secunda de secunda.

Daca varsta copilului ne permite, o discutie despre responsabilitatile adultilor este binevenita, in contextul sistemului de work from home. Le putem arata copiilor cum decurge programul de serviciu si ca si noi, adultii, avem „teme” de care sa ne ocupam pe parcursul unei zile. Mai mult decat atat, le explicam ca, de indeplinirea sarcinilor de serviciu, depinde siguranta financiara a intregii familii.

Daca varsta copilului nu ne permite sa purtam discutii despre responsabilitate si siguranta financiara, gasim alte variante prin care cei mici sa nu se simta neglijati. Cautam jocuri si activitati pentru copii care sa-i tina ocupati mai mult de 30 de minute si care sa implice parintii doar la finalul jocului. Jocurile de constructie si puzzle-urile sunt doua dintre numeroasele variante de activitati disponibile online. Ca sa fie pace si armonie, este absolut necesar sa le oferim celor mici atentia de care au nevoie si pe durata programului de work from home. De aceea, daca activitatile de facut cu parintii sunt organizate cu o seara inainte, exista sansa sa se urmeze un program si sa se instaureze o rutina. Orarul de joaca trebuie afisat la inceputul zilei si poate include: gimnastica de dimineata, cea mai inalta constructie cu piese Lego, cel mai frumos desen realizat in 10 minute, etc.